Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Holländsk blomsterkung visade sin konst

Med hjälp av lim, ståltråd och vax visades den senaste tekniken.
I helgen besökte den prisade floristen Max van de Sluis Sundsvall och Målsta trädgård, som bjudit in sina professionella kunder.

Annons
Holland förknippas med blomsterprakt och vad är mer naturligt än att vända sig till en holländare när svenska florister ska inspireras.
Hos blomgrossisten i Nacksta visade Max van de Sluis hur han bygger upp olika blomsterarrangemang. Morsdags- och bröllopsbuketterna ägnades extra omsorg. Den praktfulla morsdagsrosen tillverkade Max av flera isärplockade rosor. Han använder gärna lim och sprayar arrangamangen med ett speciellt medel för att de ska hålla extra länge.
När någon kommer in i min blomsterbutik hemma i Holland och frågar efter en bröllopsbukett, ber jag om ett foto på bruden och på bröllopsklänningen för att kunna göra den perfekta buketten. Jag gör den speciellt för bruden, inte för bröllopsfotona, berättar han under visningen.
Max utformar gärna brudbuketten så att den hänger runt brudens handled som ett armband. Därmed har hon sina händer fria under hela vigseln.
Under fredagkvällens visning bestod publiken av omkring 120 handlare från hela Mellannorrland. Ju mer speciell buketten är, desto mer kan den få kosta.
Gifter sig gör man ju vanligtvis inte varje år, och det är kanske en av de dyraste dagarna i de inblandades liv. Hur mycket skulle du kunna spendera på den vackraste och mest speciella kvinnan i världen? frågar Max en av männen i församlingen.
Det jag har råd med, svarar mannen.
Max van de Sluis tycker inte att blomsterhandlaren ska skämmas för att ta skäligt betalt för sitt arbete.
Det handlar om att få in pengar så att man kan beställa mer vackra blommor och göra ännu tjusigare arrangemang.
Max van de Sluis anses vara en av världens främsta florister. Tillsammans med svensken Per Benjamin och belgaren Thomas de Bruyne bildar han trion Life 3 som ofta reser runt i världen och visar sina färdigheter.
Max föddes in i yrket eftersom föräldrarna drev både en blomsterträdgård och en butik. Han provar gärna nya material och hungrar hela tiden efter att lära sig mer och därmed utveckla sin konst.
Max van de Sluis är flerfaldig holländsk champion och fick en tredjeplacering i väldsmästerskapen 2002.

Mer läsning

Annons