Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon är Ikea Sundsvalls nya chef

/
  • Johanna Gbenplay flyttade från Skåne för ett jobb i Sundsvall och både hon och hennes familj har kommit in bra i det nya, Norrländska livet.

Redan då frågan kom upp var svaret självklart hon ville till Sundsvall.
Nu är Johanna Gbenplay Ikeas nya varuhuschef och hon njuter av livet i norr.
– Det har varit ett riktigt äventyr, säger hon.

Annons

Hon är född i Lund, uppvuxen på Gotland, flyttade sedan till Malmö. Johanna Gbenplay har under sina år flyttat runt en hel del men aldrig högre upp än en period i Stockholm – förrän nu. Det var runt midsommar som Johanna och hennes familj packade ihop sitt hem i Malmö för att flytta till Sundsvall för här väntade ett nytt jobb och hem.

– Direkt när jag fick frågan om tjänsten som varuhuschef kände jag att det var något för mig. Och både jag, min man och barnen kände att en flytt till Norrland bara skulle vara spännande.

Den 3 augusti tog hon över rollen på Ikea Sundsvall. Innan det pendlade Johanna från hemmet i Malmö till Ikea i Älmhult, då som ställföreträdande varuhuschef. Just tryggheten och kunskapen från de tidigare fyra åren inom företaget var en stor fördel för Johanna då mycket annat var nytt.

– Det som är härligt med att jobba på Ikea är att det är en hög igenkänningsfaktor, samma värderingar finns på samtliga arbetsplatser. Och värderingarna är en stor del i varför jag väljer att fortsätta att utvecklas inom företaget.

Men så var det den personliga biten. En flytt från Skåne till Norrland. Ett nytt hus som ska bli ett hem. Samt nya jobb för henne och mannen och nya skolor för barnen. Mycket har förändrats bara på någon månad och bilden hon hade av livet i Norrland har hittills motsvarat hennes förväntningar om än inte bättre.

– Jag häpnar varje gång jag tittar ut, alla höjder är helt fantastiskt att se, det finns ju inte i södra Sverige! Och livet här med friluftslivet och möjligheter för skidåkning passar mig och min familj perfekt, fortsätter hon.

Under hela Johannas uppväxt har ordet hem betytt mycket. Och det kan innebära allt från att äta tillsammans med familjen till att ha en härlig och personlig inredning. Det viktigaste är att det ska vara funktionellt, personligt och passa det liv man lever just för stunden – det behöver inte endast vara kopplat till en plats.

– Jag älskar att äta tacos på fredagar, och när jag kommer till jobbet vill jag äta köttbullar. Så på så sätt är jag en vaneperson.

– Men jag kan finna trygghet i små saker. Förändring och utveckling är inget som skrämmer mig, man måste ha lite av båda!

Just ordet utvecklig har varit avgörande i Johannas steg i karriären. Det jobb hon nu har som varuhuschef handlar mycket om att leda och utveckla medarbetare inom företaget och det är precis det som hon brinner för.

– Det som triggat mig är att utveckla andra, därför kan jag inte ens drömma om ett annat jobb. Jag kan se mig själv jobba, och utvecklas inom just denna roll en lång tid framöver, säger hon.

Mer läsning

Annons