Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon blev svensk medborgare i år

/
  • Den 19 januari i år blev Roselí da Silva Utterberg svensk medborgare. Den 6 juni kommer hon att hålla ett hyllnings- och tacktal till Sverige och Sundsvalls stad. – Nu kan jag sjunga
  • Den 19 januari i år blev Roselí da Silva Utterberg svensk medborgare. Den 6 juni kommer hon att hålla ett hyllnings- och tacktal till Sverige och Sundsvalls stad. 
– Nu kan jag sjunga
  • För 28 år sedan skrev ST en artikel om Roselí da Silva Utterberg, när hon plockade sin första midsommarbukett.  Och i dag 2012, skriver vi om henne för att hon har blivit svensk medborgare.

Roselí da Silva Utterberg, 52 år, kom till Sundsvall 1982.

Den 19 januari i år blev hon svensk medborgare och på nationaldagen håller hon ett hyllningstal.

– Jag älskar Sverige och staden Sundsvall, säger en sprudlande nysvensk.

Annons

Under alla de år som hon har bott i Sverige har hon varje dag känt en kärlek till landet. För Roselí da Silvia Utterberg är det en kärlekshandling att bli svensk medborgare. Hon beskriver att hon har blivit väl mottagen och känt värme från det svenska folket.

– Jag kommer att bära Medelpads folkdräkt, som en hyllning till vårt vackra län, säger hon.

Att bli svensk medborgare har varit en process som i hennes fall tagit 30 år att fullborda. Hon tycker om landet och folket. För henne är Sverige ett land som har demokrati, jämställdhet, utbildning och yttrandefrihet. Hon lyser när hon berättar att 2014 kommer hon för första gången att få rösta i riksdagsvalet.

– Det är fantastiskt härligt, säger en lycklig Roselì da Silva Utterberg.

Hon kommer att hålla tal från scenen på Stora torget i Sundsvall och senare på eftermiddagen anordnar hon en fest. Hennes gäster kommer från olika kulturer. För henne är det viktigt att man blandar kulturer och att man vågar mötas och hon förklarar det så här:

– Jag säger som min gode vän Yamandú Pontvik säger, "en kulturkram i stället för kulturkrock". Vi måste börja se varandra och våga mötas, för det är i möten med andra människor något nytt föds. Ta emot varandra i en varm och kärleksfull kram istället för rädsla.

Totalt samlas cirka 60 personer och hon kommer att bjuda på god mat, sång och dans. Det blir inspiration från både den svenska och brasilianska matkulturen, och Roselí da Silva Utterbergs egen sommarbakelse.

På frågan, vilken som är hennes svenska favoriträtt svarar hon:

– Köttbullar med makaroner, så klart.

Mer läsning

Annons