Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon delar med sig av sin bröstmjölk

/
  • Johanna, en månad, är mätt och nöjd. Hon får tillräckligt med mjölk av mamma Teresia. Det som blir över lämnar Teresia till för tidigt födda barn.
  • Flaskor och nappar på tork.
  • Det är glesare än vanligt på hyllorna i en av avdelning 45:s frysar.
  • Avdelningschefen Ann Heselius vill gärna att frysarna fylls med mer bröstmjölk.

Förrådet av bröstmjölk i frysarna på avdelning 45 sinar. – Vi behöver 60 liter för att känna oss trygga, säger avdelningschefen Ann Heselius. I onsdags fanns det bara 17 liter på hyllorna.

Annons
Det är svårt att på förhand veta hur mycket bröstmjölk som kommer att doneras till avdelningen där för tidigt födda barn vårdas. Informationslappar på BB och information via barnavårdscentralerna räcker inte alltid.
Just nu är avdelning 45 nere på bottennoteringen för 2005. Betydligt mer mjölk behövs till de små, känsliga, barnen.
Det tar ungefär tre dagar efter förlossningen innan mammans mjölkproduktion kommer igång ordentligt. För barn som fötts nära det beräknade datumet är det inga större problem, men barn som fötts för tidigt är mer sårbara.
Därför vill Ann Heselius uppmana mammor med barn under tre månader att fundera över om de kan och vill dela med sig av sin mjölk.
De som donerar gör en fantastisk insats, säger hon.
En av dem som just nu bidrar till att fylla frysarna är Teresia Krohn i Söråker. I förgår lämnade hon en liter av sin bröstmjölk på avdelning 45. Hon har haft mer än tillräckligt med mat åt dottern Johanna, en månad gammal. När Johannas storasyster Malin var liten gjorde Teresia likadant.
Jag fick pumpa ur för att slippa mjölkstockning och stoppade det i frysen. När jag insåg att den frysta mjölken inte skulle behövas till Malin ringde jag upp 45:an.
Teresia undviker annars att pumpa. I stället använder hon uppsamlare för att ta reda på mjölken som sipprar från det bröst Johanna för tillfället inte suger på.
Jag tycker inte att det är särskilt besvärligt. Mjölken som blir över ställer jag i kylskåpet, och blir det mer samma dag kan jag låta det svalna, hälla samman skvättarna och ha i samma pyts i frysen.
Det enda jobbiga är att ta sig in till sjukhuset och lämna mjölken.
Men för besväret får Teresia 150 kronor litern. Och ett gott samvete.


Fakta/Donation av bröstmjölk
Vissa krav ställs för att man ska få donera:
Barnet ska vara under tre månader.
Mamman får inte äta några mediciner, inte heller minipiller.
Hon får inte röka eller snusa.
Mamman hiv-testas.
Ersättningen är 150 kronor litern.
Avdelning 45 lånar ut bröstpump till donatorerna.

Mer läsning

Annons