Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon lyckades komma tillbaka från hemlösheten

/
  • Marie Louise Johansson bor i dag en lägenhet och det går inte att ta fel på den glädje hon känner över att ha lyckas vända på sitt liv.
  • Det är ombonat, hemtrevligt och gästvänligt hemma hos Marie-Lousie Johansson som har en egen lägenhet sedan drygt ett år tillbaka.
  • Koppen med texten Ruth köpte hon till sin mamma som ung och den har följt med Marie-Louise Johansson och varit en påminnelse om hur ett normalt liv kan vara.

– Allt jag tidigare hade förlorat har jag fått tillbaka, berättar Marie-Louise Johansson, som lyckats komma tillbaka efter ett långt liv som hemlös och uteliggare.

Annons

I dag har hon både bil och lägenhet. Hon har många vänner och umgås mycket med den närmaste släkten, tre barn och sju barnbarn. Själv anger hon flera olika faktorer som gjorde att hon lyckades vända på sitt tidigare destruktiva liv.

– Jag har knarkat bort 35 år av mina 57, säger hon utan att hymla. I dag är jag stolt för den jag är och skäms för den jag var.

Marie-Louise Johansson växte upp i ett tryggt stabilt hem. Det tror hon är en bidragande orsak till att hon i dag är den hon är.

– Jag har hela tiden vetat vad det innebär att inte missbruka.

Och hon har flera gånger försökt att bryta sitt missbruk. Redan 1986 var hon fri ett år under en tid då det fanns jobb för henne på RIA. När det tog slut hamnade hon tillbaka med gamla kompisar och det tog fart igen.

– Det går inte att förklara. Hjärtat slits ur kroppen och trots att man har dem rätta åsikterna kan man inte sluta

Hon blev också frälst 1986 och har haft en fast tro sedan dess. Vilket hon också menar har hjälpt. Det som till slut fick henne att sluta helt inträffade 2010.

–Den 1 maj åkte jag in på sjukhus med blodförgiftning och hjärnhinneinflammation. Jag låg i koma under 13 dagar och vaknade på min födelsedag och kände inte längre något sug. Innan jag somnade vet jag att jag bad till gud om hjälp och uppenbarligen besvarade han min bön.

Sitt tidigare liv tänker hon inte gå tillbaka till. Ett liv utan hem, med droger och brott och fängelse. Sedan hon lämnade sjukhuset är det barnen och barnbarnen som är i centrum. Dessutom brukar hon försöka hjälpa till på EFS och Slinkin och är kritisk till hur samhället ställer upp för hemlösa.

– Det borde finnas ett härbärge där hemlösa kan få bo. Och då menar jag att man inte ska få komma först klockan 19:00 på kvällen och sedan tvingas ut tidigt på morgonen.

Hon anser att det i sin tur skulle underlätta att hjälpa personer som hamnat snett att få en chans att komma igen.

– Det är fel att placera ut missbrukare i vanliga bostadsområden. Se härbärget som en sluss där man hjälper till med motivationen för att människor sedan ska kunna gå vidare.

Mer läsning

Annons