Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hon mår jättedåligt"

Den 17-åriga flickans mamma undrar varför socialtjänsten inte ingrep när flickan började använda droger igen. — Då hade det här aldrig behövt hända.

Annons
Den 17-åriga flickan blev redan för snart två år sedan omhändertagen enligt lagen om vård av unga. Orsaken var missbruk i kombination med att hon begått några mindre brott.
17-åringen lämnade i vintras regelbundna drogtester och tycktes hålla sig borta från missbruket. Men veckorna före branden testade hon plötsligt positivt vid flera tillfällen.
Hennes mamma önskar i dag att socialtjänsten agerat kraftfullt redan efter det första positiva testet.
De skulle ha tagit tag i det då. Då hade det här aldrig hänt, säger hon.

Stora resurser på hjälp
Karin Englund vid socialförvaltningen betonar att stora resurser lagts ned för att hjälpa flickan, och att ingen kunde förutsäga att hon skulle tända eld på en skola.
Jag förstår att mamman är ledsen. Det är lätt att vara efterklok. Men det finns inte något facit om vad som är rätt och fel. Alla har gjort så gott de kunnat för den här flickan, säger Karin Englund.
Flickan hade tidigare varit placerad på flera behandlingshem, men bedömningen var att hon mådde väldigt dåligt av att vara på institution. Därför fick hon komma hem i vintras, trots att en utredning som gjordes vid ett hem i Boden avrått från det.
Vad som nu händer med 17-åringen är oklart.
Det här har tagit väldigt hårt på henne. Hon mår jättedåligt psykiskt. Nu vill hon bort från stan, säger hennes mamma.

Mer läsning

Annons