Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon söker bidrag för utgrävning av gravkullar

Redan nästa år kan det bli aktuellt att göra utgrävningar i gravkullarna i Nolby. Det hoppas arkeologen Tina Johansson som nu förbereder en ansökan om EU-pengar. Men innan ansökan skickas in ska många delar fasas ihop.

Annons
Det första steget blir att söka pengar från miljökontoret för att få igång verksamheten i Nolby. Platsen är unik eftersom det var ett centrum för handel från järnåldern till tidig medeltid, säger Tina Johansson som är anställd av Sundsvalls Museum och under många år haft arkeologvandringar på området.
I början av 90-talet ledde hon en lägerverksamhet i Nolby för skolklasser. Barnen sköt med pilbåge, högg pilspetsar, tillverkade keramik som de brände i gropar och provade på olika sysslor från järnålder till tidig medeltid. Nu finns det planer på att ta upp idén igen.
Det kan handla om att laga mat som man gjorde på järnåldern att tillverka salvor och mediciner. Den här gången vill vi också vända oss till familjer och turister.
Samtidigt förbereds en ansökan om EU-medel för att kombinera lägerverksamhet och turism med utgrävningar. Tanken är att besökarna ska få delta i utgrävningarna som man redan gjort på flera platser i Sverige. Men först måste som sagt flera delar falla på plats.
Det första konkreta steget mot en EU-ansökan tas nu den kommande helgen i samband med en temadag om det histroriskt intressanta området i Nolby. En av deltagarna är Per Rahmqvist, proffessor på Umeå Universitet, som tidigare lett sådana utgrävningar.
Det blir många som ställer sig bakom ansökningen som också ska omfatta Selånger och Korsta-området. Några av intressenterna är Njurunda Medeltidsförening, Föreningen Gyllengran, Sundsvalls Museum, Umeå Universitet och Sundsvalls kommun.
Kravet för att få EU-medel är också samarbete med ett annat land. Förmodligen blir det Norge eller Finland där Sundsvalls kommun redan har etablerade kontaktnät, säger Tina Johansson.
Målet är att få igång en blomstrande verksamhet i Nolby med en möjlighet att knyta ihop den delvis okända historien från 500-talet efter Kristus och cirka tusen år framåt. Att komma närmare människorna som levde på den tiden.
Intresset är stort för att få veta mera om de historiskt intressanta platserna i Sundsvalls-området. Samtidigt hotas gravfältet i Nolby av den planerade sträckningen av den nya E4.an söder om Sundsvall.

Mer läsning

Annons