Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon vill avliva myten om gädda och abborre som skräpfisk: "Den godaste fisk som finns"

/
  • Med vana händer rensar Ingela Dahlin ur fisken.
  • Ovanför elden hänger kaffepannan.
  • Tom Olofsson passar på att fiska efter abborre i Gamfäbodtjärn, Lögdö vildmark.
  • Till hösten räknar Tom Olofsson och Ingela Dahlin med att fiskeklubbens stuga vid Gamfäbodtjärn ska vara klar för invigning.
  • Salt och citronpeppar – de enda kryddor som behövs för tillagning av fisk i det fria, enligt Ingela.
  • Ingela smakar med god aptit på abborren som tillagats över elden.
  • Med en vass kniv fjällar Ingela snabbt av fisken.
  • Ingela kryddar med salt och citronpeppar och paketerar in fisken i folie. Paketet placeras direkt på glöden.
  • Tom Olofsson i fiskartagen.
  • Ingela Dahlin vill slå ett slag för abborre och gädda.
  • Med jämna mellanrum vänder Ingela på fisken.
  • Ingela och Tom äter som regel med fingrarna direkt ur foliepaketet.

Ingela Dahlin från Söråker, Timrå, vill slå ett slag för abborre och gädda.
– Om klimatförändringarna accelererar kommer det att bli för varmt i vattnet för öring och röding – och då är det bara abborre och gädda kvar, säger hon.

Annons

Ingela är ordförande i Storöringens fiskeklubb, och passionerad fiskare.

– När man är ute och fiskar blir man ett med naturen och kan njuta av lugnet. Det optimala är att stå och flugfiska i en fors och få napp. Det är en fantastisk känsla, säger hon.

Men att meta abborre, kasta efter gädda eller angla fungerar lika bra.

Läs också: Abborren Abbe hälsar fortfarande på hos Pirre i Matfors: "Vi pratar varje dag"

Ingela och hennes sambo Tom Olofsson tillagar och äter alltid fisken de fångar – och det gäller inte bara när de fiskat öring, röding och regnbåge.

– Helt felaktigt är det många som tycker att abborre och gädda är skräpfiskar, men så är det inte. Smörstekta abborrfiléer med färskpotatis eller pressad potatis är den absolut godaste fisk man kan äta, säger Ingela bestämt.

Ute i skogen tillagar hon fisk över öppen eld.

– Om jag har en gädda kryddar jag med salt och citronpeppar och fyller den med smör om jag har med mig det. Sedan paketerar jag in den i folie eller blötlagt tidningspapper och lägger på glöden. Det är hur gott som helst, säger hon.

Man kan också utnyttja det som finns i naturen.

– Till exempel kan man lägga in lite enris eller granris i foliepaketet. Det ger en speciell smak, berättar Ingela.

När hon och sambon fiskar uppe i fjällen, brukar de ha med sig en liten hopfällbar wokpanna och grönsaker.

– Sedan wokar vi öring och grönsaker. Så himla gott, säger Ingela.

Lite större gäddor kan ha en träig smak.

– Men den försvinner om man mal ner gäddan och gör gäddfärsbiffar av den. När vi har ungdomsaktiviteter i klubben brukar jag bjuda på "hamburgare". Det brukar bli väldigt uppskattat, även av ungdomar som sagt att de inte tycker om fisk, förklarar Ingela.

En annan favoriträtt är currygädda.

– Det är supergott, säger Ingela.

Tillsammans med Gunilla Ojala, som också är medlem i Storöringens fiskeklubb, ska Ingela göra en bok som innehåller olika recept för gädda och abborre.

– Boken kommer att innehålla 25-30 recept, och ges ut av vår fiskeklubb, berättar Ingela.

Hon vill uppmana alla att ta reda på fisken de fångar.

– Många som drar upp gäddor slänger dem i skogen. Det är så dumt. Fisk man inte tar reda på, bör man släppa tillbaka i vattnet. Vi måste värna om fisket och ta hand om naturen, betonar Ingela.

Storöringens fiskeklubb, som totalt har 360 medlemmar, arbetar intensivt för att få fler barn och ungdomar att upptäcka tjusningen med fiske.

– I dagsläget är 175 medlemmar i åldrarna 7-16 år som vi anordnar olika aktiviteter för. Vi har 25 vildmarksledare som jobbar på ideell basis knutna till klubben, berättar Ingela.

Mer läsning

Annons