Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hösten visade sin styrka

/
  • Vågorna gick höga vid Spikarna i går, men natten mot onsdag var värre. Enligt SMHI blåste det 23 meter per sekund vid Brämön på tisdagkvällen. Gränsen för storm ligger vid 24,5 meter per sekund.
  • I Hartungsviken hade en talltopp gått itu och fallit ner över en ledning. Där blev den hängande i ett vågat balansstycke.
  • I snöblandat regn stod Tranvikenbon Benny Fors i går och försökte palla upp sin båt, som fått sig en smäll i nattens blåst.
  • Benny Fors är bofast i Tranviken och vill ogärna ta upp båten så länge det är öppet vatten. Hösten är bästa tiden på året, tycker han. –Då får man vara själv här ute.

Vinden gick hårt fram i Sundsvallsområdet natten mot i onsdags. Träd slets omkull och ute på Alnö gick vågorna fortfarande höga i går eftermiddag. –Det här är bästa tiden på året, med elementen och dånet, säger Benny Fors, Tranviken.

Annons
Havet vältrar in mot stranden och splittras i flera meter höga kaskader av skum mot hällarna vid Spikarna. När vattnet letar sig in mellan stenarna vid stranden ser det ut att koka det bubblar och skvätter som i en gryta.
Sommarstugorna längs vägen står tomma och mörka. Båtar ligger under presenningar, kanoter är uppdragna. Himlen är gråvit och det faller ett snöblandat regn.
Benny Fors har inte tagit upp sin båt för säsongen. Nu står han ute i vattnet i Tranviken och försöker palla upp den så att vågorna inte ska nå den.
Tunga, våta stenar släpar han ut i vattnet och lägger under båten. I natt fick den sig en törn, visar han på relingen. Men Benny är inte ledsen för det. Han är bofast i Tranviken och tycker om hösten och kraften i naturen.
Ibland tjuter vinden så att det är svårt att sova, säger han.
En man på promenad berättar att han suttit och njutit av ett riktigt skådespel från sin bostad i Havstoviken på morgonen.
Jag har haft stuga här i 20 år och aldrig sett så höga vågor ut mot Rödön förut. Jag uppskattade att de slog upp 6-7 meter mot stenarna. Det är en tjusning att bo här ute, säger han.

Mer läsning

Annons