Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hot från ubåtar och hajattacker när Sundsvall når 80-talet

/

ST spekulerar om att Sovjet vill använda Sundsvall i händelse av krig och ubåtar smyger utanför Alnö. 80-talet tar fart med Reagan, Syntar och Ulla-Bella.

Annons

80-talet är årtiondet då aids blir allmänt känt, Sovjet invaderar Afghanistan, Olof Palme blir mördad och Berlinmuren faller. Det är ett årtionde där mobiltelefonen blir en grej och Nintendo lanserar Nintendo Entertainment System. I Sundsvall ger tidningen tips till australiensiska badare om hur en stoppar en hajattack "Slå hajen över ögon och nos" börjar man med men avslutar med en mer humoristisk ton "Något för oss här uppe vid Nordpolen, när vi pulsar fram i vintersnön snart".

Kulturmagasinet blir inglasat och står färdigt 1986. Luftvärnsregementet lägger ner efter över 40 år och lämnar därmed Södra Berget och Sundsvall.

I Ånge protesteras det mot att Bolbyskolan riskerar att flyttas och i Söråker hotar flyktingar att börja hungerstrejka efter att regeringen ville skärpa flyktingpolitiken.

Tidningen rapporterar om en flicka som stannat hemma i 30 dagar för att hon blir mobbad i skolan och får inte den hjälp hon behöver för att slippa bli det.

I mer positiva nyheter rapporteras det om ett mirakelbarn på tre år som överlevde nästan helt oskadd när han blev överkörd av en traktor.

I oktober 2014 observerades en möjlig ubåt i Stockholm skärgård som garanterat drog kopplingar till en tid då ubåtshotet var vardag.

Läs också: Hemlig karta på ryska över Sundsvall

Läs också: Utländskt krigsskepp närmade sig Sundsvall

En av de stora nyheterna i Sundsvalls Tidning och många andra tidningar är den eviga ubåtsjakten, grodmän utanför örlogsbaser och larvband på havsbotten tillsammans med en sovjetisk ubåt som går på grund utanför Karlskrona gör att tidningarna titt som tätt rapporterar om främmande ubåtar. Sundsvalls tur kommer i maj 1983 när en främmande ubåt upptäcks utanför Sundsvall och Försvarsmakten kallas in för skarp insats och en helikopter får kontakt med främmande ubåt, men marinen hindras vid ett av tillfällena att släppa sjunkbomber på grund av att journalister är för närgångna.

Efter incidenten börjar en livlig debatt om kränkningen. Diskussionen förs huruvida det var en ubåt, och om det var en ubåt vad gör den i så fall här. Teorierna är många, bland annat dyker funderingen upp om fientliga länder studerar Sundsvall för kommande krig. Som historien sedan visade sig så var oron obefogad men för ett par dagar kom Sundsvall att vara en ort på världskartan när internationella medier flockades för att se jakten på den främmande ubåten.

1840-talet: Ny epok för Sundsvall när första tidningen grundades

1850-talet: Nytt namn och två dagars utgivning

1860-talet: Missväxt i Norrland och helårsprenumeration för under tio riksdaler

1870-talet: Sveriges första strejk skedde i Sundsvall

1880-talet: Sundsvallsbranden – nyheten som ST missade

1890-talet: Staden byggdes upp igen

1900-talet: ST blir med eget hus

1910-talet: Världskrig och stormiga år

1920-talet: Tjuv flydde på dressin efter att ha blivit beskjuten av handlare

1930-talet: Världskrig och depression

1940-talet: Stor nyhet när färska apelsiner når Sundsvall

1950-talet: Rockmusiken växte och spårvagnen dog ut

1960-talet: Telegrafväckning och månlandningar

1970-talet: Valen Valborg väckte stor uppståndelse

Mer läsning

Annons