Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotade personal i tingsrätten

Receptionisten på tingsrätten blev i går utsatt för en mycket hotfull man. Vid två tillfällen. Men tf lagman Sten Sikström tycker inte att säkerheten är något problem för personalen.

Annons
ST:s reporter Lotta Golis befann sig vid första tillfället på tingsrätten. Hon observerade den välklädde mannen när han kom in strax före klockan tolv.
Han betedde sig lite knepigt, blängde och försökte rycka upp dörrar till rättssalar som var låsta.
Lotta Golis gick vidare till rättens pressrum. Strax efter hörde hon mannen skrika.
Sedan hörde jag receptionistens rop om att jag skulle komma. Men jag satt i ett samtal som jag måste avsluta och när jag kom till entren var mannen borta.
Kort därefter såg de hur mannen passerade utanför med en cykel.
Larmet kom receptionisten inte sig för att trycka på eftersom mannen hängde in genom luckan när han skrek om att han anmält tingsrätten i Sundsvall för 20 år sedan. Men senare kontaktades polisen och en anmälan upprättades.
Vi har också anmält det till Arbetsmiljöverket och Domstolsverket, säger Sten Sikström.
Övriga anställda vid tingsrätten sitter innanför låsta dörrar, det är bara personalen i entrén som oförberett kan komma i direktkontakt med besvärliga besökare. Men Sten Sikström tycker inte att det är något problem.
Det finns tre larm och i vanliga fall finns också vår vaktmästare där som är utbildad ordningsvakt. I och för sig är luckan stor men vi har inte medel att själva ombesörja förändringar.
Sten Sikström tog beslut om att entrén ändå skulle hållas öppen under eftermiddagen. Några timmar senare återkom mannen och skrämde på nytt receptionisten.
Den 55-årige mannen identifierades vid andra besöket och det konstaterades att han tidigare är dömd för liknande brott. Enligt vad ST erfar så var det i samband med mannens hotfullhet vid det brottet som tingsrätten införde kodlås till de övriga lokalerna.
Efter det andra besöket i går låstes dock tingsrättens dörrar. Sten Sikström gick inte att nå för någon ytterligare kommentar senare på eftermiddagen.

Mer läsning

Annons