Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hovrätten polisanmäler hot mot personal

/
  • Hovrättslagman Håkan Lavén som har arbetat i Sundsvall sedan 1998 har inte tidigare fått något allvarliga hot riktat mot sog.

Flera personer vid hovrätten har hotats efter en dom mot en pedofil. Ett av dem anses så allvarligt att det polisanmälts. Det var mildringen av en dom där en liten flicka utnyttjats sexuellt som fått känslorna att svalla.

Annons
Domen som föll för drygt en vecka sedan har medfört att de som arbetar vid hovrätten fått ta emot både muntliga och skriftliga hot. Hoten har riktats även mot den administrativa personalen och har i vissa fall övergått till rena personangrepp.
Det är väldigt obehagligt, berättar Håkan Lavén lagman vid domstolen.
Att försöka skrämma de som arbetar vid hovrätten kan enligt honom ses som ett hot direkt riktat mot våra demokratiska institutioner.
Han har arbetat i Sundsvall sedan 1998 och har inte tidigare fått något allvarligare hot.
Han är medveten om att känslostormen runt domen i hovrätten i Sundsvall orsakats av att den har varit en i raden av likande domar. Förutom domen har motiveringarna till sänkningar av straff och skadestånd skapat de häftiga reaktioner mot domstolarna.
Förklaringarna kan enligt Håkan Lavén vara flera. En är att media i sin rapporteringen piskat upp stämningen. Samtidigt medger han självkritiskt att även domstolarna måste vara tydligare när de formulerar orsaken till domen för att få förståelse för den.
Uppfattningen får inte vara att det bara är stofiler som sitter och dömer, säger han.
Han har dock mindre förståelse för de upprörda känslorna runt domen i Sundsvall där samtliga fem ledamöter var eniga och formuleringarna tydliga.
Där anser jag att vi verkligen gjorde ett bra jobb, säger han
Att domen och skadeståndsfrågan trots det missuppfattades kan enligt honom vara orsaken till hoten som nu riktas mot personal vid domstolen
Domen det handlar gäller en 39-årig man från Njurunda som i tingsrätten dömdes till tre års fängelse för grovt sexuellt utnyttjande av sin sambos treåriga dotter. Påföljden gällde även sexuellt ofredande av den egna dottern. Flickan fick även ett skadestånd om 100 000 kronor. Dottern skadestånd blev 15 000 kronor.
Domen överklagades. Mannen ville bli frikänd och åklagaren ville ha ett strängare straff.
Hovrätten mildrade i sin dom både fängelsestraffet och skadeståndet trots att de gjorde samma bedömning i själva skuldfrågan.
Straffet blev två års fängelse. Motiveringen var att straffvärdet för brottet var två år.
De som upprört utomstående mest är att skadeståndet sänktes till 25 000 kronor. Motiveringen för detta var att det är den upplevda kränkningen som ska ersättas. Flickan måste därför ha lidit skada för att få ersättning. Något som hon enligt domen inte gjorde då hon sov och efteråt inte visat att hon förstått eller mått dåligt av händelsen. Hon har därför inte lidit någon skada och något skadestånd kan därför inte betalas ut.

Mer läsning

Annons