Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur ska man ta sig från hållplatsen?

/
  • Busshållplatsen på E14 utanför Matfors flyttades härom året för att bussen inte skulle hamna i trafikfarliga situationer. Resultatet blev att resenärerna i stället måste korsa farliga vägar till fots. – Problemet är att det inte finns någon busshållplats vid infarten, säger Sandra Åsén, som bor i Stöde men som flera gånger i veckan åker buss 191 till Matfors där hon gör praktik.

Varför finns det ingen busshållplats vid infarten till Matfors? Det undrar Sandra Åsén som flera gånger i veckan åker buss dit från Stöde.

Annons
Förr fanns det vid infarten en hållplats för resenärerna som kom västerifrån och skulle in till Matfors. Numer är den flyttad några hundra meter längre fram.
Det innebär att Sandra och andra resenärer som ska gå till samhället ställs inför ett knepigt val.
Antingen får de gå tillbaka på samma sida E14, men då måste de passera utfarten från Matfors. Där kommer bilar och långtradare ofta i hög fart. Förarna brukar titta noggrant åt vänster för att se om kusten är klar så att de snabbt kan köra ut. Risken är uppenbar att de tittar mindre noga åt höger, där personer kan komma gående från hållplatsen. Dessutom gör kurvan att gångtrafikanterna inte blir sedda i första taget.
Alternativet för de avklivande är att i stället korsa E14, gå några hundra meter tillbaka mot infarten på fel sida vägen, sedan korsa E14 igen för att komma ner till gångvägen in till bron och samhället.
Promenaden har jag inget emot, men att gå över E14 hela tiden vill jag inte. Det är så mycket trafik, säger Sandra, som inte förstår hur det är tänkt att resenärerna ska ta sig till och från hållplatsen.
Nu är busschaufförerna oftast hyggliga och stannar vid infarten till modellflygfältet.
De får egentligen inte stanna där, men de tycker också att busshållplatsen ligger konstigt till, berättar Sandra.
Kåre Jonsson vid Länstrafikens hållplatsgrupp säger att det varit svårt att hitta ett bra läge.
Fram till härom året låg hållplatsen vid infarten, innanför filen där bilar som skulle in till Matfors kör. Det innebar att bussen måste korsa den filen för att komma ut på E14 igen.
Det var inte alls bra. Det var en trafikfara att stanna och starta där, säger Kåre Jonsson.
Sandra Åsén skulle helst se att hållplatsen placerades strax efter infarten, just vid modellflygområdet.
Vi ska kika på det läget, lovar Kåre Jonsson.
För hållplatsen är inte bra placerad som den är i dag.

Mer läsning

Annons