Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur tycker du att föräldraförsäkringen ska fördelas mellan föräldrarna?

/
  • Malin Lantz, sjuksköterska, Sundsvall, och systerdottern Emma Johansson, 3 år:–Jag tycker att den bör delas lika. Det hade varit svårt för oss när vårt barn var litet, men det är ändå bra att det viks mer tid åt pappan. Fem öronmärkta månader är en ganska bra nivå. Vi är ju alla olika och det måste vara lite upp till föräldrarna också.Vad tycker du om att man bara ska få ta ut föräldrapenning tills barnet fyllt fyra år?– Det är inte så bra. Vi har en sjuårig flicka och jag har jobbat 90 procent och tagit ut föräldrapenning ända fram till för ett halvår sedan. För oss har det varit betydelsefullt.
  • Erik Pettersson, pappaledig med Agnes, 1 år, och Mirjam Sjöbom, förskollärare, Stockholm:–Det är positivt att man delar mer på föräldraförsäkringen. Det låter som ett bra förslag att vika fem månader åt vardera föräldern och lämna fem månader valfria. Då har föräldrarna ändå ganska stor valfrihet. Föräldraledigheten är ju också en ekonomisk fråga för familjen. Vad tycker ni om att man bara ska få ta ut föräldrapenning tills barnet fyllt fyra år?– Det tycker jag inte om. Det vore väldigt bra att få nyttja den ända till åtta års ålder, säger Mirjam.
  • Ulrika och Alf Rhodin, sjuksköterskor, Österro, med Johan, 5 år:–Jag tycker det låter bra med fem pappamånader men risken är att inte alla kan utnyttja det. Det kan bli svårt i de familjer där pappan tjänar mer, säger Ulrika.–Det är dumt att det ska vara tvång, det är bättre att få dela upp det som man vill. Självklart ska pappan vara hemma men det är inte alltid säkert att det går, säger Alf. Vad tycker ni om att man bara ska få ta ut föräldrapenning tills barnet fyllt fyra år i stället för åtta år som i dag?–Det tycker jag är skitkorkat. Fyra år är så kort tid. Barnen är ju barn länge, säger Alf.

Annons

Mer läsning

Annons