Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Husbyggare vill ha förtur till mark i Sundsvall

/
  • Här i Sörnacksta söder om Sidsjön vill Myresjöhus få ensamrätt på att marknadsföra tomter.

Företaget Myresjöhus vill teckna unika avtal med Sundsvalls kommun. Syftet är att få ensamrätt på tre markområden för villabygge.

Annons
Det handlar om mark i Sörnacksta söder om Sidsjön, vid Skogsduvevägen i Bydalen och vid Tulpanvägen/Vallmovägen i Nyhamn.
Dessa områden pekas ut som lämpliga för nya bostäder i förslaget till ny översiktsplan för Sundsvalls kommun.
Myresjöhus fick en redogörelse för översiktsplanen vid en träff med kommunen i juni och har valt de tre markområdena som mest intressanta.
Nu vill företaget teckna ett så kallat markanvisningsavtal med kommunen.
Det innebär att Myresjöhus får ensamrätt att under viss tid marknadsföra och på olika sätt förbereda de tre områdena för husbyggen. Företaget får också rätt att inom viss tid köpa marken genom en så kallad option och bygga villor eller radhus.
Stefan Söderlund, stadsbyggnadsdirektör, har inget principiellt emot att teckna avtalen.
Om vi kan stimulera till att bygga nya villor och småhus så är det bra. Men vi har anlitat kommunens jurister för att se att det inte finns några lagliga hinder, säger han.
Juristerna har tittat på två liknande avtal mellan Myresjöhus och Umeå kommun. De ser inga olagligheter men är kritiska till vissa otydliga delar.
Politikerna i stadsbyggnadsnämnden tar ställning till avtalsförslagen nästa vecka.
Det är första gången ett småhusföretag vill ha den här typen av uppgörelse i Sundsvall. Tidigare har stora byggföretag eller fastighetsförvaltare fått företräde till ett markområde.
Avtalen ger företaget en möjlighet att lägga ner pengar i förberedelser och ändå känna sig trygga i att man också kommer åt markområdet, säger Jan Dahl vid stadsbyggnadskontoret.
Tidsgränsen för en exploatering kan bli relativt kort när det gäller ett småhusföretag tror Jan Dahl. Om allt går i lås kan småhusmarknaden i Sundsvall utökas med ett hundratal villatomter inom ett år.
En viktig förutsättning är att de som står i kommunens tomtkö också får chans att köpa de nya tomterna, säger Jan Dahl.
Fotnot: Myresjöhus har som ST tidigare berättat planer att bygga en ny husfabrik i Norrland. En tänkbar placering är Sundsvall.

Mer läsning

Annons