Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Huset är en del av oss"

De flyttade från var sin etta till en villa på 175 kvadratmeter. Besiktningsmannen framhöll vikten av att huset ska må bra. Mycket handlar om energifrågor och ekonomi. — Vi har följt rådet. Underhållet är en del av att bo i hus, och huset är en del av oss, säger Annica Sandström.

Annons
Som många andra unga nyblivna husägare tecknade Annica Sandström och Björn Strandqvist avtal om el, sopor och försäkringar utan särskilt mycket eftertanke. Men efter fyra och ett halvt år har de både växt i villan och den villervalla som följde med på köpet.
Vi tecknade oss för tills vidare-pris på elen och hade ingen aning om skillnaderna när det gällde försäkringar. Men nu är det mesta ändrat och vi fyller i kalkylbladen varje vecka, säger Björn.
Huset på Alvägen i Sundsvall har blivit deras stora gemensamma intresse.
För att komma till rätta med drag och energislöseri har de tilläggsisolerat vinden och bytt ut delar av fönstren.
Det har blivit en otrolig skillnad. Både ekonomiskt, ljudmässigt och vad gäller känslan. Men de som bott på gatan i 25 år har nog undrat vad det är för galna ungdomar som flyttat in och som aldrig sover, säger Annica och skrattar.
Bergvärmpumpen sattes in av den tidigare ägaren redan 1991. Efter renoveringen och en lagning av den läckande pumpen har elförbrukningen minskat från 21 000 kilowattimmar till 15 000. Det innebär en årlig besparing på omkring 6000 kronor.
Elpatronen sätts på när temperaturen har hållit sig under tolv minusgrader några dagar.
Fönstrena bytte de själva efter lite handledning av en vän till familjen.
Vi tog ett fönster om dagen. Det är en fantastisk känsla att ha kontroll. Att skaffa hus innebär inte bara att man har någonstans att bo. Man måste mura om skorstenen ibland också, säger Björn och drar sig till minnes när skorstenen skulle förstärkas med plåt och teglet började rasa.
Vid millennieskiftet var huspriserna lägre än de är i dag och ränteläget har varit gynnsamt.
Vi köpte hus i rätt tid och det kostar inte mycket mer för oss att bo här än när vi hade var sin etta.
Trots att ingen av dem hade någon erfarenhet av hantverk har de åtgärdat nästan alla väggar och golv.
När vi tapetserade första gången skrapade vi bort lager efter lager med gamla tapeter. Vi ville verkligen börja om från början. Huset ska ju må bra, säger Annica.
En del åtgärder är de särskilt nöjda med. För ett läckande garagetak och en hårt angripen tegelvägg hittade paret Strandqvist-Sandström en lyckad lösning. Det öppna utrymmet mellan villan och garaget byggdes in och blev ett förråd.
Vi har varit bra på att se signaler och åtgärda dem. Nu står vinden stilla i det där utrymmet och det fungerar även som en slags isolering, säger Björn.

Mer läsning

Annons