Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyreshöjning med 1,5 miljoner för kammar- och hovrätt

/

Domstolsverket vill bygga ut tingsrätten i Sundsvall för att flytta kammarrätten dit. Tingsrätten ska då byggas ihop med hovrätten. Det innebär en hyreshöjning med 1,5 miljoner kronor per år för kammarrätten och hovrätten. Men om de kan samordna sin administration beräknar man att kunna spara tre miljoner kronor per år.

Annons
Från början var det kanske ett tiotal förslag vi tittade på, säger Hans Karlsson, chef för lokalförsörjningen vid Domstolsverket.
Två av förslagen ansågs möjliga att genomföra. Ett var att bygga en ny lokal för kammarrätten och hovrätten vid Universitetsallén där Berners tidigare låg. Nu har man i stället valt att bygga ut tingsrätten med två våningar till där kammarrätten ska flytta in. Dessutom ska tingsrätten och hovrätten byggas samman med en glaskorridor liknande den som i dag binder samman den gamla hovrättsbyggnaden med dess utbyggnad. Utöver det tillkommer en del ombyggnationer i hovrätten.
Det fanns ingen påtaglig ekonomisk skillnad mellan de två förslagen. Huvudsakliga anledningen att vi valt ombyggnation är att hovrätten och tingsrätten redan finns där. För dem är det en fördel att polismyndigheten finns i samma kvarter. Vi strävar också för att samla våra myndigheter på orten i samma byggnader, den strävan har vi i hela landet. På sikt kan det vara förmånligt att hålla ihop myndigheterna, säger Hans Karlsson.
Domstolsverket hemställer om regeringens medgivande att ingå ett 15-årigt hyresavtal.
Vi måste ha lov av regeringen för att teckna avtal längre än sex år. Det är inte ofta regeringen säger nej men det här är inte heller enbart ett formellt beslut. Regeringen kan känna till saker vi inte är insatta i, till exempel skulle de kanske säga nej till en stor satsning om de tror att en verksamhet inte kommer att stå sig så länge.
Hovrättspresident Barbro Hegrelius-Jonsson i Sundsvall har inget att invända mot Domstolsverkets val.
Förutsättningen för att vi ska kunna ha en gemensam administration med kammarrätten är att vi har en gemensam lokal. Förhoppningsvis ska vi på det sättet bli en effektivare och kraftfullare domstol, säger hon.
Administrativ personal ska inte sägas upp men vid en sammanslagning ska man inte behöva ta in vikarier och på sikt räknar man med att inte behöva nyanställa vid naturliga avgångar. Om regeringen ger sitt medgivande till det föreslagna hyreskontraktet ska ombyggnationerna vara färdiga år 2007.

Mer läsning

Annons