Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag ska frågorna i hemtjänsten rätas ut

Sundsvalls kommun har varslat fem anställda om uppsägning efter skandalerna i hemtjänsten men facket ifrågasätter varslen. I dag klockan två träffas parterna för första gången.

Annons
För Kommunal förhandlar Ann-Charlotte Evrung, ordförande sektion 9 och Tomas Funseth, ombudsman för Kommunalarbetareförbundet Västernorrland. De ska ställa en massa frågor till arbetsgivaren och beroende på svaren kan överläggningen förvandlas till en förhandling.
Vi ska reda ut hur de har tänkt. Hur har rutinerna varit? Hur långt sträcker sig personalens ansvar? säger Ann-Charlotte Evrung.
Arbetsgivaren har varslat om uppsägning när det gäller fallet med kvinnan som larmade om hjälp. Hemtjänstpersonalen gick inte in till henne eftersom de lät sig skrämmas av hennes lilla hund. Följande morgon hittades hon död av hemtjänstpersonalen.
Arbetsgivaren har även varslat om uppsägning när det gäller kvinnan som skulle kontaktas per telefon flera gånger om dagen. Kvinnan svarade inte och kvinnans dotter hittade henne död sedan hemtjänsten inte haft kontakt med henne på fyra dagar.
När det gäller mannen som hittades på golvet, svårt medtagen, efter ett och ett halvt dygn utan mat och dryck, har personalen fått skriftlig varning.
Jag undrar vad som är skillnaden mellan fallen. När det gäller telefontjänst undrar jag hur många gånger man ska ringa, när kan ansvaret överlämnas till jourhavande sköterska? säger Ann-Charlotte Evrung.
För arbetsgivaren, Sundsvalls kommun, förhandlar Harald Englund, personalchef på socialtjänsten, samt Ingegerd Nordin, chef hemtjänst Syd. Rose-Marie Carlsson, hemtjänstchef norr, har semester.

Mer läsning

Annons