Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I fem år har föreningen Volchovregionens...

/
  • Marie Ekeryd har många bilder från resorna till Volchovregionen.
  • Gamla skolan
  • Marie Ekeryd visar gåvor hon och föreningen fått från barnen på korrektionsskolan i Volchovregionen.
  • Gamla skolan
  • Eleverna på skolan för mentalt sjuka och föräldralösa barn, numera korrektionsskolan, har nyligen fått byta lokaler och bor nu i en mycket drägligare miljö än tidigare.
  • Den senaste resan till Volchovregionen avgick i våras. Bland annat fick Marie Ekenryd med sig en skylt hem som gåva från barnen på korrektionsskolan. På skylten står det
  • Nya skolan
  • Marie Ekeryd visar gåvor hon och föreningen fått från barnen på korrektionsskolan i Volchovregionen.

I fem år har föreningen Volchovregionens barn verkat.
Det började med en välgörenhetsresa per år men nu blir det två turer.
På lördag hålls en loppis och auktion på Café Juniskär för att samla in pengar till höstens tripp.

Annons
Under åren har föreningen gjort sju bussresor till Volchovregionen i Ryssland. Åtagandena har vuxit. Första resans mål var skolan för mentalt sjuka och föräldralösa barn. Nu ska paket delas ut till både barnen på skola, bebisar på bb, nunnan Valentina och gatubarnen hon tar hand om.
Vi träffade barnen på korrektionsskolan i april senast. Då fick vi en stor skylt som de målat till oss där det stod "Vi älskar er", säger Marie Ekenryd som var med och startade föreningen.
De kom i kontakt med barnen på korrektionsskolan i och med en kombinerad turistresa och hjälpsändning som bland annat Marie Ekenryd och hennes man var med på.
Vi skulle lämna av en del saker på skolan och fick se vilken fasansfull miljö de levde i. När vi gick tillbaka in i bussen var alla chokade och grät, vi är ju inte vana att se sådant, säger hon.
När de kom tillbaka till Sverige startades föreningen och i dag har den cirka 150 medlemmar. För att samla in pengar till resan har de bland annat en lördagsöppen loppis på Bruksbutiken i Matfors. 13 medlemmar plus chaufför åker med på varje resa för att försäkra sig om att alla paket kommer till rätt adressat. Och för att få med så många gåvor som möjligt.
För att slippa problem med tullar så tar vi med oss maxgränsen, 50 kilo var, i gåvor. Vi har haft med oss mer ibland och hittills har vi klarat oss.
När den åttonde resan stundar har barnen på korrektionsskolan och föreningsmedlemmarna hunnit lära känna varandra. De utbyter erfarenheter och gåvor och sjunger tillsammans när de träffas.
Senast vi var där frågade de när vi skulle komma tillbaka. När vi kommer är det som julafton för dem, säger Marie Ekeryd.

Mer läsning

Annons