Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Klockarberget mår folk bäst i Sundsvall

Folk i bostadområdet Klockarberget mår bäst i Sundsvall. Åtminstone har de färre antal dagar med utbetalning från sjukföräkringen än folk i andra delar av kommunen. Bara ett par kilometer därifrån, i Kvissleby, är läget precis tvärtom.

Annons
Jag tror det är mest barnfamiljer som bor här. Att vi slipper genomfartstrafiken och kan vara ute i trädgården tror jag är väldigt positivt, säger Pia Olsson.
Hon har bott i Klockarberget i 20 år, har ett kontorarbete på en större arbetsplats inne i stan och har barn i 20-årsåldern. Familjen bor i villa.
Och vi har alltid trivts bra här, säger hon.
Trivs och mår bra. Det verkar som om folk i Klockarberget gör det i största allmänhet.
De är i alla fall inte borta från arbetslivet på grund av sjukdom i särskilt ofta. I genomsnitt får de ersättning från sjukförsäkringen drygt 25 dagar per år.
Och tar man bara hänsyn till detta, som brukar kallas ohälsotalet, så mår de bäst av alla i kommunen.
Tjugofem är väldigt lågt. Snittet i landet är fyrtiotvå, säger Rolf Lundgren, sakkunnig på Försäkringskassan.
Ohälsotalet är ett mått på de samlade utbetalningarna för sjukpenning, sjuk- och aktivitetsersättning samt rehabiliteringsersätttning.
På så vis fångar alltså ohälsotalet utvecklingen på arbetsmarknaden när det gäller frånvaron på grund av arbetsoförmåga orsakad av sjukdom.
Skillnaderna i ohälsotalet mellan olika bostadsområden kan vara stort. Och generellt sett är kvinnorna värst drabbade.
Enligt Rolf Lundgren är det många faktorer som styr och påverkar ohälsotalet för olika bostadsområden. Här är några:
* Åldersstrukturen
* Arbetsmarknaden
* Inkomst- utbildningsnivån
* Sociala strukturen
Tydligast är skillnaden mellan Klockarberget och Kvissleby. Ett par kilometer skiljer platserna från varandra. Men i Kvissleby är ohälsotalet det tredubbla och högst i hela kommunen (73,9).
Värst är det för kvinnorna. De är i genomsnitt borta från arbetslivet 81 dagar per år.
Just när det gäller kvinnor hänger ohälsotalet ofta ihop med deras arbetsplatser inom den offentliga sektorn. Kommuner och landsting har en hög sjukfrånvaro, säger Rolf Lundgren.
I Kvissleby bor det dessutom proportionellt sett fler äldre personer än i Klockarberget. Och en stor andel förtidpensionärer påverkar ohälsotalet.
Här har vi ju allting, säger pensionären Sven Edman.
Han fick avtalspension för ett antal år sedan och bor sedan fem år i Kvissleby centrum, dit han flyttade från Lerviken, Skatan.
Vi har 138 lägenheter i bostadsrättföreningen och de flesta är gamlingar. Så de här siffrorna är inte så konstiga, konstaterar han.

Mer läsning

Annons