Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I silverglänsande skjortor och svarta...

Annons
I silverglänsande skjortor och svarta kostymbyxor står de sju medlemmarna i Süperstar Orkestar med sina gyllene instrument strax nedanför scenen på Hus25. Förväntansfulla barn med tillhörande föräldrar utgör en förvånansvärt liten publik. Målet är att dra fram barnasinnet; en uppgift som muntergöken Håkan Säfvestad onekligen lyckas med. Han berättar historier om tjocka krokediler som blir platta, om Makedonien samt lär ut knapphändig romani. Orkestern iscensätter till och med en mindre skådespel för att humoristiskt illustrera hur den första blåsorkestern bildades.
Mellan dessa utbrytningar av allehanda påhittade berättelser hittar den hurtiga dansmusiken sin naturliga plats. Orkestern behandlar instrumenten på ett yrkesmässigt skickligt sätt, precis som det förestår dem att göra. Musikstilen som Süperstar Orkestar för vidare in i ett nytt millennium har sitt ursprung i imitationen av turkiska militärorkestrar under 1700-talet. Cirka tvåhundra år senare, efter de båda världskrigen, förde hemåtvändande militärmusiker med sig det tekniska kunnandet till sina hemländer. På Balkan införlivades militärorkestrarnas musik då i den folkliga musiktraditionen.
En historieskrivning nog så intressant, men som försvinner när tjo och tjim tar överhand. Dock inget fel med detta eftersom barn i varierande ålder säkerligen tycker det är roligare med armdans från Rumänien och en avslutande ringdans. Desto sämre då att Säfvestads mysiga berättarröst ibland drunknar i musiken som tar över rummets svårhanterliga akustik. Ett fenomen som försvårar möjligheten att höra allt som sägs och därmed bryter den förtrollning som historierna lyckas frambringa.
Allt som allt var det ändå en högkvalitativ eftermiddag i barnens tecken där rytm och fantasi fick stå i centrum.

Mer läsning

Annons