Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I två månader satt 24-åringen...

I två månader satt 24-åringen från Sundsvall häktad misstänkt för stämpling till grovt narkotikabrott, innan han frigavs.
Nu får mannen nära 40 000 kronor i skadestånd för lidande, men i summan ingår inte ersättning för förlorad arbetsförtjänst.

Annons
Tiden i fångenskap var påfrestande för 24-åringen, som tidvis tvingades äta medicin för depression och sömnlöshet, skriver mannens advokat i ett ersättningsanspråk till Justitiekanslern, JK.
I januari greps Sundsvallsbon, misstänkt för att ha förmedlat kontakter mellan köpare och säljare av narkotika. Under förundersökningen och rättegången förnekade mannen bestämt anklagelserna.
Precis innan han greps hade han kommit överens med Sundsvalls taxi om att börja jobba som chaufför. Han hade skaffat en lägenhet i stan och även fått klartecken från ett par krögare att börja som provanställd.
När mannen häktades hävde hyresvärden avtalet och krogägarna tappade intresset.
I brevet till JK krävde mannens advokat att 24-åringen skulle få 91 710 kronor i skadestånd, varav 26 000 för förlorad arbetsförtjänst.
Men det vill inte JK gå med på. Vid tiden för frihetsberövandet var mannen inte anställd vid Sundsvalls taxi och han har heller inget intyg som styrker att han gått miste om inkomst, står det i beslutet. Anspråket om skadestånd för lidande bedöms dessutom som för stort. Så mycket har ingen annan fått för frihetsberövanden av samma längd, skriver JK, som beslutar att mannen ska få totalt 38 520 kronor, ungefär hälften av vad 24-åringen begärt.
Beslutet går inte att överklaga, men är Sundsvallsbon missnöjd kan han ansöka om stämning mot staten och få saken prövad som ett tvistemål.

Mer läsning

Annons