Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I väntan på kaféets andra säsong

Det började med en idé om en samlingspunkt för byn.
Nu har kaféet i Skatan funnits ett år.
— Det hade aldrig gått utan de boendes stöd. Alla tycker att det här är bra, säger Eva-Marie Omberg som är en av delägarna.

Annons
Isen ligger fortfarande i viken utanför Skatan. Det blåser kalla vindar från havet. Bryggorna har dragits upp för vintern och det känns som det är långt kvar till sommaren.
Det har gått nästan precis ett år sen syskonen Marie och Pelle Sjöbom och sambon Eva-Marie Omberg började jobba med att förbättra kajen utanför rökeriet. Nu skulle det bli kafé.
Tanken har funnits länge. Det saknades en träffpunkt på byn, säger Pelle Sjöbom.
Marie och Pelle Sjöbom har vuxit upp och är bofasta på Skatan. Rökeriet ägs av några släktingar. Så valet av plats, en gammal sjöbod, låg nära till hands.
Fast det var egentligen med köpet av en turiststuga några månader tidigare som idéerna började ta form. Där inreddes ett kök och planerna var egentligen bara att servera kaffe och smörgåsar. Nu utökades planerna med att även servera mat.
Men så undrade någon om vi inte skulle servera öl och vin? Då tänkte vi att vi provar.
Under tiden uppmärksammade länsstyrelsen och Sundsvalls kommun de nya entreprenörerna. De fick ett stöd på sammanlagt 12000 kronor. En i sammanhanget mindre summa men desto mera uppmuntran.
Man kan tro att det är svårt med myndigheter men vi har fått ett fantastiskt bemötande. Kanske för att vi ofta sa att vi behöver all hjälp, säger Eva-Marie Omberg.
Några dagar före midsommar förra året slogs portarna upp till kaféet. Eva-Marie, Pelle och Marie var nervösa. Ingen hade tidigare erfarenhet av att driva ett kafé och de hade tagit semester och tjänstledigt från sina ordinarie jobb. Pelle är brandman, Eva-Marie och Marie jobbar inom resebranchen.
Tre veckor senare var alkoholtillståndet klart, lagom till en stor byafest. Hela byn kom och åt och fikade, liksom mer långväga resenärer som alla snällt ställde bilarna på parkeringen utanför byn och promenerade ner till kaféet.
Vi gick som på moln av lycka när dagen var slut. Att det skulle gå så här bra vågade vi inte tro.
Medan andra planerar för semestern börjar Pelle, Eva-Marie och Marie dra upp planerna för den här sommaren. Leverantörer för matvaror och sommarpersonal, särskilt kockar behövs. Men nu laddar de igen, för en ny säsong med nya erfarenheter.
Den här sommaren ska vi försöka springa mindre. Det blev ibland onödigt mycket med köket i ett hus och servering i och utanför sjöboden, säger Eva-Marie Omberg.

Mer läsning

Annons