Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I väntan på terroristerna

Materialet var framtaget för kriget men nu finns inte den hotbilden längre. I stället är det en annan fara som nu hotar vårt samhälle. Terrorhotet — och bland annat för det övade räddningstjänsten under torsdagen.

Annons
Det är ett räddningssystem som i första hand är till för att sanera efter stora gift-, gas-, eller kemikalieutsläpp under krigstid. Nu ska systemet, i stället för att ligga i malpåse, användas praktiskt av räddningstjänsten.
Utrustningen består bland annat av tält, skyddsdräkter och speciella mätinstrument som bland annat kan fastställa om kemiska eller biologiska stridsmedel förekommer. För första gången övade under torsdagen Räddningstjänsten i Sundsvall-Timrå tillsammans med Akzo Nobels deltidsstyrka, praktiskt med sanerings- och räddningssystemet.

Ny hotbild
En av anledningarna till övningen är, enligt Sven-Olov Hansson, biträdande räddningschef för Räddningstjänsten i Sundsvall-Timrå, att hotbilden är en helt annan nu än tidigare. Efter den 11 september är tankegångarna helt annorlunda. Som räddningspersonal ska man vara vaksam om man är först på plats vid en olycka med många skadade. Det kan ju röra sig om en terrorattack med farliga ämnen. Problemet med hot om terror är oftast större i storstäder, vid ambassader och liknande.
I Sundsvall med omnejd finns det inte något påtagligt hot men för den skull kan vi inte vara helt säkra. Det finns ju även andra händelser. Natomötet i Östersund är ett, säger Sven-Olov Hansson.
Han menar också att det kraftsamlas i Sverige. De praktiska övningarna ger träning och på så sätt ökad trygghet för vårt samhälle när det oförutsedda händer.
Sven-Gunnar Jansson, brandchef på Akzo Nobel, menar att industrin har stora krav på sig när det gäller säkerhet och det gäller även tankegångar om eventuell terrorism.
Vi måste även vara förberedda på det. Och ett led i det är att ta del av sådan här sanerings- och räddningsutrustning, säger Sven-Gunnar Jansson.
Utrustningen monterade de upp för första gången under tisdagen. I framtiden är det meningen att den ska utnyttjas, och framför allt finnas till hands. Räddningsverket har ett antal enheter och de ska placeras ut i länet.

Mer läsning

Annons