Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ibrahim Baylan slog på charmen i Skönsberg

Han kom som en TV-stjärna men utan divalater. Skollunchen hoppade han över även om han brukar testa den också när han turnerar i Sveriges skolor. Ibrahim Baylan, vår än så länge färske skolminister, besökte i går Sundsvall, och träffade elever både i Skönsberg och på Västermalm. Innan han for passade han också på att fingra på giffarnas konstgräs, som den fotbollsfantast han är.

Annons
När Ibrahim Baylan i morse promenerade in på skolgården var uppståndelsen stor. Eleverna sprang fram till fönstren och tittade och pekade. Några rusade till och med ut, och ett par tjejer tog tillfället i akt att gå fram och hälsa och prata. Och Ibrahim tog sig tid. Hälsade och svarade på frågor. Det visade sig att intresset för honom inte berodde så mycket på hans ställning, mer på att han varit med i tv-programmet REA...
Ja eleverna var väldigt begeistrade, sammanfattade han själv besöket. Det är på både gott och ont. Det är tråkigt eftersom det skvallrar om den mediafixering som finns i samhället, och som kryper längre ner i åldrarna.
Efter en snabb sittning tillsammans med skolledningen var det så dags för Ibrahim att studera verksamheten vid skolan. Han blev guidad runt av representanter från elevråd, Friends, och skyddsombud. Och han tog sig tid att tala med eleverna, sitta ner och lyssna och låta dem ställa frågor.
Det är mycket viktigt för mig som skolminister att lyssna på dem som finns i skolan, säger Ibrahim. Den offentliga debatten hamnar ofta på fel plan. att höra vad som bekymrar och engagerar lärare och elever är ofta intressantare.
Som exempel kan jag ta debatten om gymnasieskolornas yrkeslinjer. Den offentliga debatten handlar om hur många år utbildningen ska vara - men lyssnar man med eleverna så finns helt andra saker som är viktigare för att höja kvaliteten.
Sedan Ibrahim blev skolminister har han besökt över femtio skolor. Han försöker prioritera skolor som kanske inte syns så mycket annars. Gärna skolor med hög invandrartäthet, som kanske har dåligt rykte. Och han säger sig vara positivt överraskad av den kreativitet och de utvecklingsprojekt som pågår runt om i skolorna.
Här på Skönsbergs skola har de ett arbetssätt som skulle kunna fungera som mall för många andra skolor. De arbetar utifrån varje individ och deras förutsättningar på ett sätt som jag tror skulle fungera på andra håll.
Ibrahim hoppas också kunna skapa ett bättre samarbete och utbyte av ideer och metoder mellan olika skolor. I dagsläget ser han att många sitter och arbetar som på en isolerad ö, och hjulet uppfinns flera gånger samtidigt fast på olika håll i landet.
På frågan om han på grund av sin bakgrund kanske brinner extra mycket för barn med invandrarbakgrund svara han diplomatiskt.
Jag försöker se helheten, som skolminister måste ju jag försöka se till alla barns behov så att de får en bra grund att stå på, svarar han. Men det är tyvärr så att pojkar med invandrarbakgrund är överrepresenterade i den grupp elever som inte klarar behörighetskraven, och visst kan jag identifiera mig med dem.
Därför är det också så roligt att få åka runt och träffa elever, och möta invandrargrabbar som får hopp och säger att vi ska ses i Riksdagen om några år. Jag är ett exempel på att man kan lyckas och det planterar hopp.
Ibrahim lät sig också imponeras av GIF Sundsvalls Fotboll + projekt, där pojkspelarna måste göra sina läxor före träning, och då får hjälp med dem.
Tyvärr är det så att många inte får hjälp hemma, inte för att föräldrarna inte vill, men för att de inte kan. Det här är ett utmärkt sätt att hjälpa upp det, och jag tror att vi i framtiden kommer att behöva mer samarbete mellan skolan och föreningslivet respektive näringslivet.
Och är man fotbollstokig och dessutom skolminister - vad kan väl vara bättre än kombinationen läxor och fotboll? Själv spelar han hellre än bra, men han försöker se så många matcher han hinner, hittills i år har han sett två elitseriematcher.
Världens bästa lag är Umeå IK, det kan du skriva, säger ministern och skrattar innan det är dags att skynda vidare.

Mer läsning

Annons