Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ideellt kafé viktig träffpunkt i Skönsberg

/
  • Alma Bergvall fyller snart 92 år och är en av stamgästerna på dagkaféet i Skönsberg.– Jag bor på sjätte våningen i huset och är här nästan varje dag, berättar Alma.
  • Vanja Tysk (i rött) har flyttat från höghuset men hälsar ändå på i kaféet tillsammans med vårdbiträdet Ing-Lis Thornberg. Karin Nordin (längst till vänster) och Mary Larsson (längst till höger) hälsar välkommen.
  • Dagkaféet i Skönsberg har blivit en viktig träffpunkt. Eva Stridsberg gör sin praktik där via Arbetsförmedlingen, Sven-Erik Holmgren sköter kassan och Inga-Britt Kjeller jobbar med serveringen.
  • Personalen får toppbetyg av gästerna. Här är det Inga-Britt Kjeller som serverar Ingrid Kjeller kaffe.
  • Vilma Henriksson, Karin Nordin, Inga-Britt Kjeller, Mary Larsson och Yvonne Nordensson trivs på dagkaféet i Skönsberg. – Det är roligt att få träffa folk, säger Inga-Britt, som arbetar ideellt i serveringen.

Kaffe, småprat – och en och annan fräckis. Dagkaféet i Skönsberg har blivit en viktig träffpunkt för äldre i området.

Annons
\"Flickorna i höghuset\" kallas de, ett glatt gäng damer i sina bästa år som slagit sig ner vid ett av kaféets fikabord. De bor i höghuset i Skönsberg, och en del av dem kommer till dagkaféet i husets bottenvåning nästan varje dag.
Vi kopplar av här, förklarar Mary Larsson, som fyller 90 år om en vecka.
Det som lockar dem till kaféet är möjligheten att få träffa vänner, umgås och prata.
Samhörigheten är jätteviktig, det är ett härligt gäng som är här. Och det är jättebra att det är så nära. Jag brukar titta in när jag går till affären, säger Karin Nordin.
Kaféet har funnits i tre år och drivs ideellt av Sven-Erik Holmgren, Margareta Svedin och Inga-Britt Kjeller. Både Sven-Erik och Inga-Britt är där och jobbar varje dag, Sven-Erik med kassan och Inga-Britt med serveringen.
Vi gör det här för att gamla ska ha någonstans att gå och inte sitta ensamma i sina lägenheter, förklarar Sven-Erik.
Kaféet har öppet alla dagar utom söndagar och det kommer runt 20 gäster per dag. De flesta bor i huset och en del av dem är stamgäster som kommer varje dag.
Det är i regel många äldre men även en del yngre som kommer in och köper smörgåsar och kaffe, berättar Inga-Britt.
Mitthem bjuder på hyran i den nyligen uppfräschade lokalen. I övrigt får kaféet inga bidrag.
Vi har låga priser, det är bara så pass att det ska gå ihop, säger Sven-Erik.
De har inga planer på att sluta med verksamheten, trots att den kräver en del insatser. Ett glädjande löfte för Yvonne Nordensson och Lilly Lund, systrar och två av flickorna i höghuset.
Det här stället betyder mycket rent socialt. Är det rätt gäng brukar vi dra historier också, och de får gärna vara lite fräcka, avslöjar Yvonne Nordensson.

Mer läsning

Annons