Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Identiteten känslig för Afghanistansoldater

/
  • Patrik från Brämön måste skydda sin identitet, snart reser han till Afghanistan som chef för den enda svenska enhet som är utbildad och utrustad för stridsuppgifter.

Efter nyår ska svenska styrkor ta över efter Storbritannien i norra Afghanistan. Patrik, som är bördig från Brämön, ska ingå i det svenska förbandet. Han är chef för den enda enheten som är utbildad och utrustad för att kunna lösa stridsuppgifter.

Annons
Den 25 november dog en av de svenska soldater som då fanns på plats, i fredags kom uppgiften om att ytterligare en avlidit av de skador han ådrog sig. Två andra skadades vid samma tillfälle, varav en allvarligt. 28-åriga Patrik utbildades tillsammans med den man som först förolyckades, ändå är han inte tveksam till uppdraget. Men ändå mån om att hålla sin identitet skyddad.
Vi genomförde värnplikten och officersutbildning på samma regemente men sedan skildes våra vägar. Det som hänt är tragiskt för de anhöriga. Jag har genomfört internationella uppdrag tidigare och anser att det vore fel att backa ur efter något sånt här, det kan äventyra andra insatser plus att det finns mycket som vi kan påverka i Afghanistan.
Landet har i dag militär, polis och rättsväsende. Fast inte fungerande. Förhoppningen är att de internationella styrkorna ska leda landet till en större stabilitet.
Patrik är officer vid AMF1, amfibieregemente 1. Han leder den tyngst beväpnade svenska enheten som kommer att finnas på plats. Övriga inblandade förband ska bedriva spaning och samverkan. Han är medveten om att det inte är ett riskfritt uppdrag, även om det är lugnare i de norra delarna av landet där han kommer att vara.
Men det främsta hotet i Afghanistan i dag är minorna. Det är det land i världen som har flest minor nedgrävda. Och det är lätt att påverka mycket i landet med mutor eller hot.
Det uppdrag som de svenska styrkorna som stationeras i Mazar-el-Sharif nu tar över, sträcker sig i första hand fram till oktober. Hur långvarigt det sedan blir beror helt och hållet på utvecklingen i landet.
Mycket är hemligt, Patrik förklarar det med de hotbilder som finns mot såväl person som verksamhet. Han har tidigare varit på bland annat Balkan och eftersom militären där även agerade som polis kunde de få göra ingripande mot såväl knark- som människohandel, och hot var inte ovanligt i sammanhanget.
Patrik far ifrån sin tjej till kriget. Enligt honom tycker hon att det är bättre att han ger sig av nu än längre fram.
Jag tror inte att det är så roligt att åka om man har barn, säger Patrik.
I dag har officerare skyldighet att genomföra utlandstjänst. När Patrik blev officer var utlandstjänst inte ett krav, så det finns inte inskrivet i hans kontrakt, men det förutsätts ändå att de ska ställa upp. Han tror att utlandsuppdragen kommer att bli allt fler i framtiden, och eftersom försvarsmakten krymper hela tiden så kommer det att bli en naturlig del i arbetet för dem som finns i verksamheten.

Mer läsning

Annons