Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrotten blir digital

/
  • Anette Bergman, idrottslärare i Stöde, tror att stdiemotivationen kommer att öka när eleverna får använda sig av mobilen på lektionstid.
  • Simon Semb, William Ytteråker och Markus Uppling tycker att idrottslektionerna blir roligare när de får spela Turf, ett realtidsspel på mobiltelefonen.

Stöde skola tar ett nytt grepp för att motivera eleverna.
Nu får de spela realtidsspel på lektionstid.
– Elevernas vardag kretsar mycket kring telefoner och surfplattor och det här är ett sätt att ta sig in i deras värld, säger Anette Bergman, idrottslärare vid Stöde skola.

Annons

De gamla klassiska grenarna höjdhopp, längdhopp och plint finns fortfarande kvar – men nu införs ett helt nytt redskap på idrottslektionerna i Stöde.

I dag greppade högstadieeleverna sina mobiltelefoner i jakten på poänggivande zoner.

Med realtidsspelet Turf, som är en kostnadsfri applikation, hoppas idrottsläraren Anette Bergman att eleverna ska bli mer studiemotiverade.

– Vi provade Turf redan i våras och eleverna tyckte det var jättekul och faktiskt så märkte jag ett ökat intresse för lektionerna så nu fortsätter vi, säger Anette Bergman.

Lektionen börjar med att eleverna får logga in sig på en dator, sedan startas applikationen på telefonerna och de som är inloggade ser då sig själva som en grön markör på en karta i spelet Turf. Sedan ger de sig ut i Stöde, några springandes andra gåendes, för att under en dryg timme samla poäng.

– Företaget som tagit fram spelet har lagt in olika zoner här i centrala Stöde, zoner som eleverna ser på en karta i sina telefoner och spelet går ut på att leta upp alla zoner för att få poäng. Det påminner lite om geocashing, säger Anette Bergman.

– Alla kan vara med oavsett förutsättningar, det spelar ingen roll om du inte är bra på bollsport eller friidrott. Alla kan springa och alla kan använda sina telefoner, faktum är att ungdomarna är bättre än oss vuxna på att använda telefonen som ett redskap. fortsätter Anette

Men alla har väl inte mobiltelefoner?

– Nej, men vi ser till att alla får tillgång till en telefon i den grupp man är i och vi har faktiskt lagt in ett önskemål om att få köpa in tio telefoner till undervisningen eftersom det här är framtiden.

Att föra in mer IT i undervisningen tror Anette Bergman kommer leda till ökad måluppfyllelse i många ämnen.

– Att använda sig av mobiler och surfplattor är ett sätt att närma sig den värld som eleverna faktiskt lever i och det är där vi ska vara för att motivera dem i skolarbetet.

Mer läsning