Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Illegal utplantering kan kosta miljoner

/

Kräftpesten sprider sig norrut och nu befarar länsstyrelsen att illegal utplantering av signalkräftor förekommer även i Västernorrland. Farsoten kan ha nått Moälven i Ångermanland där oförklarlig kräftdöd uppstått under året.

Annons
– Risken är helt uppenbar, säger länsfiskekonsulents Ivar Sundvisson.
I fjol tvingades länsstyrelsen förklara Indalsälven med biflöden i Västernorrland kräftpestsmittat. Kräftpestsvamp hade konstaterats vid ett utbrott av kräftpest på jämtsidan och smittan spreds nedströms. I samband med utbrottet påträffades signalkräftor i Storsjön, som med största sannolikhet planterats ut illegalt. Nu kan samma öde ha drabbat Moälven.
– Vi har ju inte kunnat ta några prover eftersom man inte hittar en enda kräfta där, men man hör ju talas om att man köper och får små signalkräftor från framför allt Vättern, säger Ivar Sundvisson.
Signalkräftor är ofta bärare av kräftpest utan att själva bli sjuka. Smittan är däremot alltid dödlig för flodkräftan.
För länsstyrelsen, kommuner, Fiskeriverket och fiskevårdsområden, som lagt ned miljontals kronor på att bygga upp bestånden av flodkräfta i de västernorrländska vattendragen under de senaste åren, kan den illegala utplanteringen av signalkräfta bli förödande.
Då har pengarna kastats i sjön. Kräftprojekten får börja om från noll. Att de signalkräftor som planteras ut illegalt sannolikt har små utsikter att klara sig på sikt är en annan del av problemet.
– Vi vill att allmänheten, fiskerättsägarna och alla andra som berörs ska få upp ögonen för det här. Det kan kosta miljoner bara om en hink signalkräftor kommer ut på fel ställe, säger Ivar Sundvisson.

Mer läsning

Annons