Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Importerade maskar kan bidra till förgiftningen

/

Landhöjning och importerade rörmaskar kan bidra till de ovanligt höga halterna DDT och PCB i havsörnsägg från Västernorrlandskusten.
Teorin är en av flera som prövas i den kartläggning som pågår av miljögifterna just nu.
– Det stora frågetecknet är varför vissa örnar drabbas så hårt, säger Peter Nilsson, miljöhandläggare.

Annons

Det var i somras som länsstyrelsen kom med en ny larmrapport om att havsörnsägg från häckande par från Västernorrlandskusten innehåller mycket höga halter DDT och PCB.

Peter Nilsson, som deltar i arbetet, konstaterar att provtagningen för det första visar att havsörnarna är hårdare drabbade här än vad de är vid andra delar av Östersjökusten. För det andra visar provtagningen att vissa havsörnspar i Västernorrland är särskilt hårt drabbade av miljögifter.

– Det påverkar dem så pass mycket att de inte får fram några ungar. Samtidigt finns det platser i länet där man tycker att gifthalterna i högre grad borde påverka de havsörnar som lever där, säger Peter Nilsson.

Det stora frågetecknet är alltså varför havsörnsägg i mer förorenade områden tycks innehålla mindre miljögifter än havsörnsägg som lever i mindre förorenade områden. På onsdag kan det finnas nya provsvar som bidrar till att räta ut det här frågetecknet.

Efter sommarens larmrapport har länsstyrelsen nämligen gått fram med en större håv och tagit in nya prover från flera olika organismer. Syftet är att ta reda på mer om hur miljögifterna rör sig genom näringskedjan, från havsbottnarna till havsörnarna.

En teori är att rörmaskar, som importerats med bulkvatten från fartyg, bidrar till giftspridningen genom att gifthaltiga partiklar virvlar upp när rörmaskarna borrar sig ner. En annan teori är att landhöjningen frigör gamla miljösynder när havsbottnen rör sig.

– Det som talar emot är att det då borde vara jämnt fördelat längs hela kusten där det finns gifter, säger Peter Nilsson.

Mer läsning

Annons