Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga barnbusskort mer till studenter

/
  • Johan Akerö och Stephen Viklund i Sundsvalls studentkår är upprörda över att studenter inte längre får åka buss på barnbiljett.

När studenterna kommer för att starta Mittuniversitetets första hösttermin möts de av en bistrare ekonomisk verklighet. En av studentstaden Sundsvalls stoltheter, bussrabatten, är borta.

Annons
För tre år sedan infördes särskilda studentkort i Sundsvall som gav studenter möjlighet att åka buss för halva priset på barnbiljett.
Rabatten blev en av de förmåner som säkerligen bidragit till att ge Sundsvall status som Sveriges bästa studentkommun, stadfäst genom tidningen Studentlivs undersökningar där Sundsvall alla gånger antingen vunnit eller kommit tvåa.
I höst får studenterna åter åka på vuxenpris.
Rabatten var en överenskommelse med bussföretaget Connex. När vi frågade den nya entreprenören Busslink fick vi svaret att företaget inte tillämpade rabattsystem med separata kort, säger Christer Tarberg vid Sundsvall kommun.
Det Stockholmsbaserade Busslink hävdar att beslutet att slopa studentrabatten tagits av Sundsvalls kommun och Länstrafiken.
Det är märkligt. Från kommunen har vi framfört att det är ett bra sätt att få studenterna att åka buss i stället för att gå eller åka bil. Busslink hade kunnat tycka att det var en bra idé, säger Christer Tarberg.
Men när Busslink frågade mig kunde jag inte rekommendera det system som Connex haft. Det missbrukades. Studenter använde det på andra linjer än de tänkta, säger Christin Högberg, vd för Länstrafiken.
Christer Tarberg anser att fusk borde kunna motas genom att de elektroniska avläsarna bara godkänner rätt kort eller genom att förarna är uppmärksamma. Enligt Christin Högberg pågår nu arbete med att hitta ett sådant system.
Kanske kan det införas senare i höst eller i vinter, säger hon.
Studenterna själva är förstås upprörda.
Kortet var jättebra för oss. Varje dag kommer studenter in och vill ha det. Det är tråkigt att förlora en sådan förmån eftersom vi är en ekonomiskt eftersatt grupp, säger Sundsvalls Studentkårs ordförande Stephen Viklund.
I de fyra Norrlandslänen diskuteras nu att införa ett nytt rabattsteg för alla 20-25-åringar.
Men vi vill helst ha tillbaka våra barnbiljetter, säger vice studentkårsordförande Johan Akerö.

Mer läsning

Annons