Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga beslut om maxtak – just nu

Politikerna vill inte ta ställning till frågan om maxtak just nu. Istället avvaktar man regeringens ställningstagande i frågan.

Annons

I måndags togs frågan om maxtak inom förskolan i Sundsvall upp i kommunfullmäktige via en motion från KD. Den avslogs med hänvisning till att regeringen arbetar med frågan och har gett Skolverket i uppdrag att ta fram ett riktmärke för hur många barn som ska finnas per grupp i förskolorna.

– Ett maxtak löser inte per automatik hur det ska se ut, man måste vara flexibel, säger João Pinheiro (S), ordförande Barn- och utbildningsnämnden. Han menar att en stor barngrupp kan fungera bra, medan en liten kan ha barn som kräver mer resurser.

– Vi valde att vänta tills det centrala arbetet är klart, då kommer det kanske en rekommendation inom kort. Men det finns i vår politiska prioritering, säger Pinheiro.

Han håller med om problembeskrivningen att förskolecheferna tar in för många barn för att få ett större ekonomiskt handlingsutrymme.

– Ja så kan det mycket väl vara, det finns absolut inga fakta som talar emot det. Det är naturligtvis inte bra att de tvingas ta in för många barn på bekostnad att kvalitén försämras, säger Pinheiro och berättar att diskussioner om en enhetligare taxa pågår. Det ska frigöra resurser till förskolan.

– Huvudsaken att föräldrarna inte tror att vi är nöjda med hur det är nu, för det är vi inte, avslutar han.

Mer läsning

Annons