Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga dubbdäck på kommunbilar

/

Fullmäktige har beslutat att kommunens bilar ska köra dubbfritt.
– Undantag kan göras. Verksamhetscheferna får besluta om det behövs dubbdäck på vissa bilar, säger Björn Abelsson på kommunen.

Annons

Syftet bakom beslutet är att få ner halterna av farliga partiklar i luften i centrala Sundsvall. Forskning från Stockholms universitet visar på att mellan 30-40 Stockholmare årligen dör i förtid på grund av partiklar som rivs upp av dubbade vinterdäck.

Blir luften så mycket bättre om några hundra kommunbilar kör dubbfritt?

– Det har givetvis inte så stor effekt i sig, men ska vi inom kommunen jobba för att få ner dubbdäcksanvändande i centrala stan måste vi gå före, säger trafikplaneraren Björn Abelsson.

I dagsläget använder 85 procent av bilisterna i Sundsvall dubbdäck. Problemet med partiklar är som störst innan snön har lagt sig. Värst är situationen på Köpmangatan, Bergsgatan, Skolhusallén och E4.

Att förbjuda dubbdäckstrafik på vissa gator är en väg som kommunen i Sundsvall inte har valt. Björn Abelsson skulle personligen vilja ha en avgift för att använda dubbdäck.

– Men det är inget som vi i kommunen kan besluta om, utan det måste göras på riksplanet. I Norge har man fått ner användandet av dubbade vinterdäck den vägen.

Björn Abelsson menar att dubbdäcksanvändande mer handlar om framkomlighet – särskilt de dagar när det är isigt – än om trafiksäkerhet. Något som stöds av forskning på området.

Trafikverkets forskare har konstaterat att det är antisladd på bilar som är den stora livräddaren. Statistiken visar att det bara är en dödsolycka vartannat år med bilar utrustade med antisladd.

Mer läsning

Annons