Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga fler giftormar i stan — kanske

Det finns inga fler exotiska giftormar i Sundsvall —åtminstone inte så vitt miljökontoret känner till.
I modern tid har bara fem personer sökt tillstånd att hålla orm i kommunen, men bara kobrorna i Nacksta har varit giftiga.

Annons
I oktober godkände miljönämnden ormägarens terrarierum i hans lägenhet i Nacksta. Men innan dess besöktes han av en miljöinspektör, som bland annat skulle förvissa sig om att det inte fanns några som helst gömställen för kräldjur på rymmen.
Tillståndet förenades med vissa säkerhetsvillkor:
- Terrarierummet ska hållas låst.
- Dörren ska vara stängd när man är i rummet.
- På dörren ska det finnas varningskyltar för giftorm.
- På terrariet ska ormarnas namn och antal anslås.
- Terrarierna ska hållas låsta
- Rummet ska inte ha några gömställen för rymlingar.
Före 2003 behövdes tillstånd för alla slags ormar. Numera gäller det giftormar och större kramormar, som boa- eller pytonormar, inom detaljplanerat område. På landsbygden behövs inte tillstånd för några ormar alls, om det inte rör sig om uppfödning eller stora mängder.
På mijökontoret finns totalt fem ormtillstånd arkiverade. Alla utom det aktuella kobratillståndet är från 1997 eller tidigare. De gäller innehavet av en majsorm och en boaorm i Kvissleby, två strumpebandssnokar i Granloholm och en regnbågsboa på Bäckebovägen. Ingen vet om dessa ormar finns kvar än i dag, eller hur många ormar som innehas utan tillstånd.
Den som ertappas med olovligt orminnehav bryter mot miljöbalken och riskerar böter. Det är inte svårt att få tillstånd för ogiftiga ormar.

Mer läsning

Annons