Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga flygbussar från Midlanda till Sundsvall

/
  • Det är bara att konstatera att det kan finnas stora skillnader i besluten trots att de fattas med samma underlag. Till lilla Härnösand kommer flygbussarna att fortsätta att gå trots att antalet resenärer inte är så många. Till Sundsvall däremot blir det för dyrt så där är det stopp från och med den 1 juli.

Från och med den 1 juli upphör trafiken med flygbussar från Midlanda till och från Sundsvall. — Trafiken är inte upphandlad, berättar Per Eriksson från länstrafiken.

Annons
För resenärerna finns det från och månadsskiftet bara ett alternativ att ta sig till och från flygplatsen. Samåkning med flygtaxi som kostar 225 kronor per person vilket är 150 kronor dyrare än med flygbussen.
Det är dock bara resenärerna till Sundsvall som drabbas. Till Härnösand kommer bussarna att gå som vanligt då upphandling är slutfört.
Normalt skulle trafiken även till Sundsvall, som sedan 1998 utförts av Sundsvalls taxi, redan varit upphandlad då den ingick i den stora upphandlingen där Busslink tog över större delen av kollektivtrafiken. Försöken att komma överens om flygbussarna avbröts dock.
Orsakerna är flera. Dels att intäkterna inte täckt kostnaderna utan att Sundsvalls kommun tvingats betala ett antal hundratusen varje år. Samt inte minst att kundunderlaget på vissa turer varit mycket skralt.
En tredje faktor att ta hänsyn till är lågprisflyget. Tidigare har bussturerna anpassats till SAS avgångar. Med ny trafik på Midlanda måste det till förändringar för att inte bara ett bolag ska gynnas.
Vi är beredda att experimentera, säger Stefan Alm platschef för Sundsvalls taxi.
Han kan både tänka sig att dra in vissa turer som har få resande och att förändra tidtabellerna för att trafiken ska kunna fortsätta. Problemet nu är att företaget inte fått någon information om vad som ska ske. Lidande blir kunderna som tänkt åkt flygbuss ovetande om att trafiken har upphört.
Beslutet om hur det kommer att bli har därför skjutits upp till hösten. Något som medför att det blir betydligt dyrare för resenärerna att ta sig till och från flygplatsen.

Mer läsning

Annons