Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga förbud mot biltvätt utomhus

Trots naturvårdsverkets rekomendationer till landets kommuner om att biltvätt bör göras vid anäggningar med bra rening finns inga förbud i vår region.
— Vi försöker i stället vädja till folks medvetenhet, berättar Carina Sandgren tf chef vid miljökontoret i Sundsvall.

Annons
De berörda kommunerna är inte ensamma om det synsättet. Enligt en enkätundersökning utförd av Statoil bland landets kommuner har nästan hälften av kommunerna inga regler alls. 52 procent tillåtet biltvätt utomhus med vissa restriktioner som till exempel att tvätta på gräsmattan eller grus.
Sex procent av kommunerna har enligt enkäten svarat att de har regler med förbud för privatpersoner att tvätta bilen utomhus.
Det var två frågor som ställdes i enkäten. I den första frågade om det var tillåtet att vätta, utomhus. Från Sundsvall, Ånge, Timrå och Nordanstig var svaren i stort sett identiska. Ja men med vissa restriktioner. Något som miljökontoret i Sundsvall valt att kalla information på sin hemsida.
Vi har inget generellt förbud, säger Carina Sandgren.
Det finns enligt henne endast några få lokala förbud och bland dessa nämner hon bland annat avlopp och eldning.
Råden till de som tvättar hemma är att inte stå på någon asfalterad yta då vattnet då rinner ner i dagvattnet och sedan kan rinna ut i något vattendrag. I stället bör gräsmattor och grus väljas som underlag. Dessutom påpekas vikten av att använda miljömärkta bilschampon och avfettningsmedel.
Den andra frågan i enkäten gällde om kommunerna hade några bestämmelser om hur de egna bilarna skulle tvättas. Här var Ånge restriktiivas genom att de skulle ske i tvätthall. I Timrå fanns inga begränsningar och i Sundsvall och Nordanstig råd om värna om miljön.

Mer läsning

Annons