Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga konserter på Sundsvall Park Arena

/
  • Över 20 000 människor såg Elton John på IP för två år sedan. En av tankarna bakom den nya arenan var att kunna ordna internationella evenemang, men antalet konserter har varit få och i år har inte en enda hållits.
  • Gyllene Tider slog publikrekord för arenan vid sin konsert på IP i fjol. Men trots att konstgräset skapat möjligheter för fler evenemang har ingen konsert hållits där i år.
  • För två år sedan drog Per Gessle storpublik till IP. Men trots att konstgräset gett nya förutsättningar för stora evenemang så har det i sommar inte blivit någon konsert alls i arenan.

Bara fyra stora konserter har efter invigningen hållits på nya IP, varav inte en enda i år. Enligt arrangören Sundsvall Event gör kommunens alkoholpolitik att det inte blir fler evenemang. Men alkoholenhetens chef Bengt Allberg tycker det är fel att skylla på det.

Annons
När Sundsvalls kommun för fem år sedan ansökte om 18 EU-miljoner till bygget av nya IP så handlade det inte bara om fotboll. Ett annat mål med satsningen var att skapa en arena för internationella utomhusevenemang i stil med stora konserter.
I juli förra året fick Idrottsparken konstgräs, något som skulle skapa ytterligare möjligheter för stora evenemang.
Men bara fyra konserter har hållits sedan Sundsvall Park Arena invigdes, och endast en av dessa sedan konstgräset lades.
Vi ser det som en jättemöjlighet att kunna använda arenan, men vi har haft lite problem med kommunen vad gäller alkoholtillstånden, säger Roger Malmgren, vd vid Sundsvall Event.
Enligt honom fanns planer på ett besök av en världsartist i början av sommaren.
Men då bråkade vi med kommunen om villkoren för Gatufesten och var tvungna att koncentrera oss på det.
Vid Gyllene Tiders konsert i fjol sommar serverades öl och vin, något som ofta är ett krav från de stora produktionsbolagen Ema Telstar och United. Roger Malmgren säger sig ha fått signaler om att Sundsvalls kommun inte vill bevilja det i fortsättningen.
Det han säger får stå för honom, säger Bengt Allberg, chef för kommunens alkoholenhet.
Jag kan bara konstatera att när Gyllene Tider var här så sköttes inte alkoholförsäljningen på ett bra sätt, och det ledde till att restauratören blev varnad. De regler vi har ska följas, säger Bengt Allberg, som tror att det kan finnas andra anledningar till att det inte blivit fler konserter.
Kommunen ordnar inte själv evenemang utan hyr ut arenan till arrangörerna. Kultur- och fritidschefen Lars-Erik Återgård berättar att förfrågningarna i år varit få. Han har själv kontaktat arrangörer för att höra om de inte har något på gång.
Svaret jag fått är att de inte haft något som passat in och som de trott på, berättar han.
Lars-Erik Återgård tror inte att publikunderlaget är tillräckligt stort för alltför många evenemang, men han skulle gärna se att det gavs två stora konserter på IP varje sommar.
Gärna med helt olika karaktär. Ett med ungdomsinriktning och ett för en mer vuxen publik, säger han.
I år uteblev artisterna. Nu står hoppet till nästa sommar.

Stora evenemang på nya IP:
9 juni 2002Kung Carl XVI Gustaf invigde arenan och en rad kända artister uppträdde.
1 augusti 2002Robert Wells med flera gav Rhapsody in Rock och trampet av de drygt 10 000 besökarna förstörde gräsplanen.
28 juni 2003Elton John lockade över 15 000 besökare.
14 augusti 2003Per Gessle gav en bejublad konsert.
13 augusti 2004Gyllene Tider slog publikrekord med 24000 åhörare.

Mer läsning

Annons