Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga teateråtgärder förrän hösten

Det händer inget med teaterlokalerna i Sundsvall förrän tidigast i höst.
Och utrymmet för nya investeringar har krympt högst avsevärt.

Annons
Totalt fanns 120 miljoner kronor i potten scenhusprojektet. Av de pengarna har kommunen nu bara 25 miljoner kronor kvar till investeringar i teaterkvarteren.
12 miljoner kronor får användas i år, 13 miljoner nästa år. Det framkom i går när politikerna i finansutskottet formellt skrotade scenhusprojektet.
Jag har förstått att det är många som inte insett det. Scenhuset kunde ha gett oss något nytt och nyskapande. Nu har vi ett betydligt mindre utrymme, säger Ewa Back, (s) kommunalråd i Sundsvall.
Den 23 augusti hålls ett möte mellan politiker, arbetsmiljöverket och ledningen för Teater Västernorrland. Kommunledningen har två viktiga prioriteringar.
Det ena är att klara arbetsmiljökraven. Det andra är tillgängligheten för allmänheten som inte är bra. Sveateatern är bedrövlig, på stora teatern är det lite bättre. Till den övre våningen på Konsertteatern går det inte alls att ta sig upp, säger Ewa Back.
Samtidigt avfärdar hon inte helt nybyggnationer på scenhustomten.
Men först måste Spimfab, Oljebolagens miljösaneringsfond, göra en genomgång om hur länge de gamla bensinstationerna i kvarteren runt scenhuset varit igång.
Först när den utredningen är klar och markundersökningarna analyserats kan kommunens ansvar och eventuella slutnota bli färdig.
Vi vill veta om det är möjligt att bygga något på den här tomten utan att gräva upp miljontals kubikmeter jord. Som det ser ut idag är det för giftigt att gräva ner en byggnad där, säger Ewa Back.
Nu har det gått några dagar sedan beslutet att stoppa scenhuset presenterades. Ewa Back tycker att den senaste tidens vändning blev väldigt trist, speciellt för Sundsvalls utveckling.
Det känns också väldigt trist att många människor trott att vi skulle ha pytsat in massa miljoner i skolan och socialtjänsten om vi inte gjort det här. Då har man varit fullständigt vilseledd, säger Ewa Back.
I går anklagade även den politiska oppositionen i Sundsvall s-ledningen för att ha hemlighållit fördyringarna av scenhuset.
Enligt folkpartisten Lars Persson fick kommunledningen reda på att projektet skulle bli 25-30 miljoner dyrare redan för två veckor sedan. Nu kommer han att anmäla saken kommunrevisionen.
Socialdemokraterna tycker att de och kommunen är samma sak och att de kan ha hemligheter för sig själva. Nu måste man ju fråga sig vad mer som hålls hemligt i Sundsvall. Partiet har vuxit samman med makten, och det är mycket, mycket farligt, säger Lars Persson.Mer läsning

Annons