Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen amnesti för apatiska flyktingar

Riksdagen sa nej till att låta de apatiska flyktingbarnen och deras familjer automatiskt få stanna i Sverige. Röstsiffrorna efter gårdagens omröstning blev 171 mot 124. — Jag sa nej till generell amnesti för de här 150 barnen. Men det innebär förstås inte att alla skickas iväg, säger Susanne Eberstein (s) från Sundsvall.

Annons
Susanne Eberstein var en av de medelpadspolitiker som röstade under gårdagen. Hon anser att alla omkring 10 000 barn som befinner sig i asylprocessen har rätt till en individuell bedömning.
Även partikamraten Hans Stenberg från Matfors röstade mot generell asyl.
Jag tror att det skulle vara djupt olyckligt att ge signaler om att är man nog sjuk får man stanna. Det skulle sätta en stor press på andra barn, säger han.
Moderaternas Bertil Kjellberg tycker att frågan har varit svår, men tror att ett nytt utredningssystem för de apatiska barnen skapar mer problem än det löser.
Efter en lång och känsloladdad debatt avgjordes frågan och efter omröstningen kände sig folkpartisten Solveig Hellqvist från Sundsvall desillusionerad.
Det känns väldigt sorgligt. Generellt är vi dåliga på att se på frågor ur barnens perspektiv och vi skickar ut väldigt svårt sjuka barn. Det är hemskt att inte socialdemokraterna och moderaterna inser det, säger hon.
Även centerpartisten Birgitta Sellén röstade för att de apatiska barnen ska få stanna i Sverige.
Det hör till de mänskliga rättigheterna med tanke på hur dåligt de mår. De är inte fler än att vi kan låta dem stanna.
Vänsterpartiets Gunilla Wahlén håller med.
Det här kan inte skjutas upp, utan måste lösas nu eftersom det just handlar om barn. Om nu något barn inte har tillräckliga skäl så är den risken värd att ta för de andra barnens skull. Barn har ett speciellt skyddsbehov, säger hon.
Frågan har splittrat de partipolitiska blocken. Vänsterpartiet, miljöpartiet, kristdemokraterna, folkpartiet och centern anser att flyktingbarn som lider av \"depressiv devitalisering\" ska beviljas permanent uppehållstillstånd tillsammans med sina familjer. Enligt förslaget skulle en speciell expertgrupp med barnläkare, psykiatriker och psykologer utreda deras symptom. Socialdemokraterna och moderaterna anser däremot inte att man ska särbehandla barn med speciella sjukdomstillstånd.
Enligt Rädda barnen har 46 barn i apatiska tillstånd fått sina fall prövade av utlänningsnämnden sedan oktober i fjol. Tre av fyra barn har fått avslag. Migrationsminister Barbro Holmberg sade i gårdagens debatt att svensk lag redan säger att barn som har livshotande sjukdomar ska få stanna om de inte kan få tillräcklig vård utanför Sverige.

Mer läsning

Annons