Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen häktning för pedofilanklagad

/

Inte heller hovrätten anser att det finns skäl nog för att häkta den pedofilanklagade 53-åringen.
– Det här är väldigt beklagligt och kommer absolut att försvåra utredningen, säger Stina Sjöqvist.

Annons

Den 10 juli begärdes en 53-årig man från Sundsvall häktad av kammaråklagaren Stina Sjöqvist. Mannen misstänks bland annat för sexuellt övergrepp och våldtäkt mot en flicka.

Sten Andersson, hovrättspresidenten, försvarar hovrättens beslut att avslå överklagandet.

– Med det kortfattade materialet kunde vi inte göra någon bedömning. Vi ansåg inte att det fanns sannolika skäl för att den misstänkte 53-åringen gjort sig skyldig till sexuellt övergrepp av barn och våldtäkt, säger Sten Andersson.

Precis som tingsrätten anser dock hovrätten att 53-åringen är på sannolika skäl misstänkt för sexuellt ofredande och ofredande och att åklagaren har skäl för sina påstådda häktningsgrunder - att det finns risk för att mannen undanröjer bevis eller försvårar utredningen.

– Men sexuellt ofredande och ofredande är brott med avsevärt lägre straffskalor och i det här fallet räcker det inte för att häkta honom, säger Sten Andersson.

Stina Sjöqvist är kritisk till hovrättens beslut.

– Det här beslutet kommer absolut att försvåra utredningen och det är ett allvarligt brott. Hovrätten medger att det finns risk för att den misstänkte undanröjer bevis eller försvårar utredningen. Ändå väljer de att avslå överklagandet. Jag påkallade en muntlig förhandling där de skulle ha möjlighet att ställa frågor kring ärendet, men jag har inte blivit kallad. Hovrätten har valt att bara avgöra utifrån handlingarna. Jag förstår inte, säger Stina Sjöqvist.

Hovrätten anser att de inte kan göra någon egentlig bedömning av sannolikheten i de kortfattade sammanfattningar av förhören med flickan, som åklagaren lämnat.

– Jag kan inte lämna in det bara till domstolen, då måste även den misstänkte och hans advokat kunna ta del av det. Så brukar vi aldrig göra vid en häktningsförhandling. Det finns fortfarande mycket att kontrollera och om den misstänkte och hans advokat får se förhöret kan de använda det i försvaret. Det handlar ju inte om en rättegång där kravet "bortom rimligt tvivel" måste uppfyllas. Det här är ju fortfarande under utredning.

Det finns också risk att 53-åringen påverkar flickan, anser Stina Sjöqvist.

– Nu vet han ju om att han är misstänkt och det finns stor risk att han kommer att försöka påverka henne, eftersom de känner varandra och bor inte så långt från varandra. Flickan känner sig ifrågasatt eftersom mannen försatts på fri fot under utredningen. Det är inte så lätt att berätta om något som har pågått under ett antal år, säger Stina Sjöqvist.

Mer läsning

Annons