Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen klar majoritet

/

Positivt är att röstandet har ökat, fler gick till valurnorna i år än vid valet 2010. Även om ökningen inte är stor så visar den att intresset för politik växer i landet.

Annons

Negativt är att det inte heller i det här valet i ett första skede går att peka ut något block som får egen majoritet. För även om Socialdemokraterna går framåt så kom partiet inte ända fram tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Det kan leda till att landet återigen går mot ytterligare en mandatperiod med minoritetsregering som blir beroende av att finns stödpartier för att kunna genomdriva sin politik.

Ett samarbete med Sverigedemokraterna har uteslutits mycket tydligt.

Men det finns ytterligare en väg att gå och det är omval. Den kvinnliga riksdagsveteranen Susanne Eberstein från Sundsvall uteslöt inte under valvakan att det kunde gå till om omval om inte någon från Alliansen kan samarbeta med Socialdemokraterna.

Fast valet är inte klart, det återstår förtidsröster och utlandsröster att räkna. Inte förrän på lördag är det utlovat att allt ska vara sluträknat. Så det kan ännu bli förändringar men knappast i en omfattning som ger en klar majoritetsregering.

Susanne Ebersteins partikamrat i riksdagen Ingemar Nilsson beklagade att regeringsbildningen ser ut att bli en väldigt komplicerad situation. Det han hoppades på var att Stefan Löfven skulle lyckas med sina intentioner att locka över någon från Alliansen och få en bred lösning.

Att Sverigedemokraterna gått framåt ser han inte som ett uttryck för främlingsfientlighet utan ett tecken på att många känner ett utanförskap.

En klen tröst var att om resten av landet röstat som Sundsvalls kommun hade de rödgröna fått egen majoritet i riksdagen.

Utifrån resultatet som presenterades på valkvällen förlorade Moderaterna i länet ett av sina riksdagsmandat till Sverigedemokraterna.

Mer läsning

Annons