Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen oro

/
  • Sten-Ove Danielsson och Åke Nylén flankerar Göran Norlander, ledamot i justitieutskottet vid hans besök i Viskan på måndagen.

—Det finns ingen oro för att anstalten i Viskan ska läggas ned. Det sade Göran Norlander från justitieutskottet vid ett besök vid anstalten på måndagen.

Annons
Det är kriminalvårdsstyrelsens beslut om att bara skriva ett två år långt hyreskontrakt som skapat en viss oro bland de 70-talet anställda.
Det känns inte bra att man skrivit ett hyreskontrakt på så kort tid. Det känns oroligt. Eftersom fler och fler dömda även får fotboja, säger Ånges kommunalråd Sten-Ove Danielsson.
En nedläggning av anstalten i Viskan skulle vara ett förödande slag för hela området poängterar Danielsson vidare.
Det skulle bli väldigt svårt att ersätta de jobben, säger han.
Men Riksdagsledamoten Göran Norlander såg inte några sådana hot på himlen vid sitt besök i Viskan.
Anstalten kommer att leva vidare. Det är jag övertygad om. Men det som förvånar mig är att det är 41 lediga platser när det är en brist på platser i landet. Totalt skulle det behövas 1 800 platser för närvarande för att klara beläggningen. För att de intagna inte ska behöva trängas flera i varje cell eller att de ska behöva sova i skrubbar, säger Göran Norlander.
Totalt kan Viskansanstalten ta emot 117 interner och det har fattats beslut om en del investeringar i miljonklassen.
Det är administrationsbyggnaden som ska byggas om. För att det ska bli lättare att skilja på interner som ska avtjäna straff. De som ska ut i friheten eller de som ska besöka sjukvården, säger Åke Nylén, ledamot i kommunens näringslivsutskott.
När det gäller den önskade tillbyggnaden så handlar det om personer som bedöms placeringsmässigt tillhöra en sluten anstalkt av olika anledningar.
Det vore väldigt bra eftersom behandlingarformerna för de lättast dömda förändrats med fotbojorna. Nu kan man få fotboja för ett straff upp till sex månader. Det kunde man inte tidigare, fortsätter Sten-Ove Danielsson.
Och Göran Nordlander kommer vid ett träff imorgon med kriminalvårdsstyrelsen att få besked om varför det är så många tomma platser i Viskan.
Jag kommer att träffa företrädare för kriminalvårdsstyrelsen vid ett möte i Malmö och då hoppas jag få svar på frågan om den låga beläggningen.
Platserna finns och det går därför snabbt att flytta folk hit om det behövs. En flytt kan vara nödvändig av säkerhetsskäl både för de intagna och personalen, säger Åke Nylén.
Vi kan ju konstatera att en anstalt som ligger som Viskan inte har några problem med att intagna får hjälp inifrån med att rymma. Här finns duktig och kompetent personal som stannar kvar i yrket, säger Göran Norlander.

Mer läsning

Annons