Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen oro i Sundsvall för Ikeas shoppingcenter i Umeå

/
  • Gunnel Åhlund säger att man på Näringslivsbolaget jobbar med att lyfta fram Sundsvall som destination. Man har inför sommaren till exempel tryckt upp en broschyr som berättar vad som händer i Sundsvall.

Nu är det klart när Ikea öppnar i Umeå.
Den 17 mars får handeln i Birsta och centrala Sundsvall ökad konkurrens i norr.
– Det är klart det blir en utmaning, säger Gunnel Åhlund, handelsutvecklare på Näringslivsbolaget.

Annons

I mars nästa år öppnar ett shoppingcenter med Ikea på Söderslätt i Umeå. En etablering som har oroat flera aktörer i Sundsvallsområdet.

ST har tidigare skrivit om hur lokalt samarbete ska möta utmaningen – och stärka handeln.

Gunnel Åhlund berättar att handelsorganisationer samarbetar i Sundsvallsområdet, och att det också finns ett samarbete mellan handeln, fastighetsägare och kommunen.

– Vi har en jättestor handel i Stenstan och Birsta. Det är klart det kommer att märkas kortsiktigt när Ikea öppnar i Umeå, men jag tror vi har goda möjligheter att stå oss bra på sikt, säger hon.

Läs också: Rörande överens om samarbete

Läs också: Folkpartiet vill rädda handeln

Enligt Gunnel Åhlund hör turism och handel ihop, och kopplingen har stärkts på senare år.

– Turister vill ha shopping i högre grad. Så vi jobbar med hur vi ska lyfta fram Sundsvall som destination. Vi jobbar också med hur vi kan utveckla Sundsvall på längre sikt.

Hon fortsätter:

– Kommunen arbetar med infrastruktur, varumärke och att stödja samarbetet med fastighetsägarna och handeln. Fastighetsägarna utvecklar attraktiva fastigheter och butikerna ansvarar för att möta kundernas efterfrågan.

Läs också: Om två år går Umeå om Sundsvall som handelsstad

Shoppingcentret i Umeå kommer att innehålla ett 90-tal butiker, restauranger och kaféer. Man räknar med fem miljoner besökare per år.

Mer läsning

Annons