Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen stilla natt när julens paket sorteras

/
  • Robin Svedin, chaufför och terminalarbetare, drar ett tungt lass med paket som ska delas ut. Han tycker att det är slitigt men roligt att jobba på posten kring jul.
  • Under ett normalt dygn sorteras ungefär 12 000 paket. Nu, veckorna innan jul, är det upp emot 20 000 paket om dagen.
  • Niclas Evertsson visar hur rullbanden ser till att alla paket hamnar på rätt plats.
  • Här lastas eftermiddagens leverans ut på från en lastbil till rullbandet för att sorteras och senare delas ut.

Rekordmånga julklappar ska levereras och paketterminalen i Birsta liknar just nu en livlig tomteverkstad.
– Vi tar hand om cirka 20 000 paket om dagen. Vi är som tomtens förlängda arm, säger Niclas Evertsson, produktionschef på Postnord.

Annons

December innebär hårt jobb för postens medarbetare, julklappar ska levereras till butiker, postombud och direkt till hushållens brevlådor.

– Det är slitigt att jobba kring jul. Det är mycket att göra och många leveranser ska direkt till dörren och folk är typ aldrig hemma när man kommer, säger Robin Svedin, chaufför och terminalarbetare på Postnord.

Niclas Evertsson menar att julen på posten börjar redan i oktober då butiker börjar beställa varor att sälja till jul.

– Butikerna brukar generellt börja tidigt för att få sälja så mycket som möjligt men den privata julhandeln är som mest hektisk två veckor innan jul, säger han.

För att klara trycket har Postnord tagit in extra personal. En vanlig dag har de cirka 85 personer som jobbar och nu innan jul har de kring 100 personer i tjänst.

Att e-handeln ökar är en av anledningarna till att posten har fullt upp. Postnord i Sundsvall har under de senaste åren haft en stadig ökning på runt 17 procent på e-handelsrelaterade paket varje år.

– Det blir nytt rekord varje år och vi räknade med en ökning även i år så vi var väl förberedda, säger Niclas Evertsson.

Enligt en undersökning som Postnord har gjort gör nästan varannan svensk något julklappsrelaterat inköp på nätet. De vanligaste julklapparna som beställs är böcker, leksaker och kläder.

– Jag har själv köpt en del julklappar över nätet i år. Jag tror att det är många som tycker det är bekvämare att sitta i soffan och klicka hem det de vill ha i stället för att trängas i affärerna, säger Niclas Evertsson.

Bernth Olofsson har jobbat på Postnord i över 20 år och han säger att även fast de levererar fler paket nu så kändes jultrafiken mer intensiv förut.

– Flödet av paketen är jämnare fördelat under dagen och det ökar förutsättningarna för att få en lugnare hantering, speciellt kvällstid, säger han.

Det är full aktivitet på paketterminalen hela dagen, mellan 04.30 och 21.00, och paketen passerar på rullbanden i en rasande fart. Trots tydliga rutiner och extrainkallad personal så har de anställda på Postnord ytterligare några hektiska dagar att se fram emot innan det lugnar ner sig igen.

– Det krävs att alla samarbetar för att få det att gå ihop. Men jag har världens bästa personal så det är inga problem, säger Niclas Evertsson.

Mer läsning