Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen upphandling vid kyrkorenovering i Liden

/
  • Kyrksamfälligheten i Sättna, där Lidens kyrka ingår, har anlitat byggfirmor utan upphandling.

Kyrksamfälligheten i Sättna bryter mot regler och anlitar byggfirmor för miljonjobb i kyrkor utan upphandling. — Vi inom kyrkan ska vara affärsmässiga därför borde det skett upphandlingar, säger Marie Louise Olsson Rautalinko stiftjurist i Härnösands stift.

Annons
Att göra en upphandling medför att kyrksamfälligheten får bästa möjliga effekt på de pengar som används till reparationer. Särskilt viktigt är det enligt henne att det görs för stora arbeten som sker inom kyrkan.
Beslutet om vilken byggfirma som ska anlitas när det gäller reparationsarbeten vid Liden gamla och nya kyrka togs av kyrkonämnden i slutet av juni. Bland annat ska grunden till nya kyrkan som drabbats av mögelangrepp åtgärdas för dryga miljonen.
Totalt kostar de sammanlagde arbetena 1,6 miljoner kronor. Kyrkosamfälligheten behöver dock själva endast stå för 25 procent av beloppet. Resten täcks med bidrag från kyrkofonden och staten. Att arbeten sker med statsbidrag gör det enligt kritikerna ännu mer anmärkningsvärt att inte anbud skett enligt gängse ordning.
Rätt förfarandet borde vara att flera företag fått möjlighet att lägga bud på repartionsarbetena och att anbuden sedan lämnats in till pastorsexpeditionen för att sedan öppnas under ett kyrkonämndssammanträde och efter genomgång sedan beslut tagits om vem som ska få jobbet.
Något anbudsförfarande redovisas inte enligt kyrkonämndens protokoll och enhälliga beslut. Ingen av ledamöterna i nämnden som är det högsta beslutande organet för de fyra församlingar Sättna, Indal, Liden och Holm har reserverats sig mot beslutet.
Ordförande för nämnden Bengt Lindahl bekräftar beslutet. Hans version av val av företag är att nämnden hänskjutit frågan till kyrogårds- och fastighetsutskottet för att de skulle hantera anbudsförfarandet.
Någon redovisning av om flera företag fått möjligheter att bjuda på jobbet har dock inte skett.
Ingen i kyrkonämnden har sett några anbud, bekräftar Göran Söderblom (c) medlem i nämnden.
Rose-Marie Zätterqvist, ordförande för Kyrkogårds- och fastighetsutskottet, menar och att det förekommit ett anbudsförfarande i ärendet.
Det har gått genom nämnden och det finns det protokoll på, säger hon.
Något sådant protokoll fanns dock inte pastoratets diarie.
Det är dessutom enligt flera församlingbor inte första gången något liknande händer. Vid flera andra stora byggnationor där kostnaderna rört sig om miljonbelopp har samma företag som även denna gång fick arbetet i Liden fått uppdragen utan att behöva konkurrera med andra.

Mer läsning

Annons