Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen vårdgaranti på Sundsvalls sjukhus

/
  • På Sundsvalls sjukhus gäller fortfarande långa väntetider, trots att lagen om en vårdgaranti på tre månader bara är några veckor borta.

Sjukvården i Västernorrland klarar inte den vårdgaranti som införs i hela landet den 1 november. Sämst är situationen på Sundsvalls sjukhus. Där kan väntetiden på en hörapparat vara långt över ett år.

Annons
Det handlar om parollen 0-7-90-90.
En sifferrad som betyder att den som vill ha hjälp av sjukvården ska få komma till vårdcentral samma dag, till läkare inom sju dagar, till undersökning av specialist inom ytterligare 90 dagar och till behandling/operation inom 90 dagar därefter.
Hela kedjan ska fungera enligt tvingande avtal med regeringen från den 1 november i år.
Men bara två landsting i landet, Stockholm och Jönköping, klarar det, enligt tidningen Dagens Medicin.
Läget i Västernorrland är olika på de tre sjukhusen. Örnsköldsviks sjukhus är bäst i klassen, Sollefteå sjukhus klarar sig hyfsat, medan sjukvården i Sundsvall har stora problem, precis som under flera år bakåt.
Här krävs en fantastisk uppryckning för att klara vårdgarantin på tre månader.
Enligt senaste statistik har Sundsvalls sjukhus för långa väntetider till behandling i 16 av 20 fall. Värst är det för den som vill prova ut hörapparat, han eller hon kan få vänta 70 veckor eller långt över ett år.
Även väntetiden till mottagning är för lång i 17 av 21 fall. Rekordet har ortopedmottagningen med 72 veckor. Det brukar förklaras med en medveten satsning på att istället korta väntetiden till operation på samma klinik..
Siffrorna kommer från landstingens egen webbplats \"väntetider i vården\".
Carina Rhodin-Nilsson, utvecklingssekreterare, erkänner utan omsvep att Sundsvalls sjukhus inte kommer att klara vårdgarantin till den 1 november.
Hon har inte heller några nya grepp att komma med när det gäller att klara garantin på längre sikt.
Vi startar ännu mer intensiva insatser för att se över verksamheten. Nu har vi tummen i ögat att samarbeta och göra något, säger hon.
Vad ska göras?
Varje klinik går igenom sina väntelistor och ser om de kan göra extra satsningar på några områden, säger hon.
Rhodin-Nilsson förklarar att \"strukturförändringarna\", det vill säga nedläggning av Härnösands sjukhus och andra nedskärningar \"bromsat maskineriet\".

Mer läsning

Annons