Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget åtal för olaglig demonstration

Det blir inga rättsliga efterföljder för de 14 medlemmarna i nazistiska Svenska motståndsrörelsen som i höstas demonstrerade i centrala Sundsvall utan tillstånd.
I dag lade kammaråklagare Catharina Kjelsson ner förundersökningen.

Annons

Det var i mitten av september förra året som 14 anhängare av det nazistiska partiet Svenska motståndsrörelsen ställde sig på Stora torget för att propagera för sina åsikter.

Eftersom gruppen inte hade tillstånd att demonstrera fick de flytta på sig, och ställa sig på Storgatan, i höjd med Thulegatan.

Polisen gjorde ingenting för att upplösa demonstrationen, däremot upprättades 14 anmälningar om brott mot ordningslagen.

Många Sundsvallsbor rasade över tilltaget.

– Det var jäkligt otäckt. Det här var något helt annat än en demonstration om att till exempel bevara Petersvik. Nu var det hets mot folkgrupp, det kan aldrig tolereras, menade kulturprofilen Bertil Hedman, som passerade Storgatan den aktuella dagen.

Riksdagsledamoten Susanne Eberstein (S) stod vid Socialdemokraternas valstuga när medlemmarna från SMR gick förbi.

– Man kände sig hotad, sade hon till Dagbladet.

Nu har polisanmälningarna mot de 14 demonstranterna lagts ner.

– Det är bara den som anordnat demonstrationen som gjort sig skyldig till brott, och vem det var har vi inte kunnat få reda på. Det är ingen av de här personerna som varit särskilt intresserad av att samarbeta med polisen, förklarar Catharina Kjelsson.

I dag blev hon därför tvungen att lägga ner förundersökningen.

Mer läsning

Annons