Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget beslut om Nedansjö

Framtiden för Sundsvalls kommuns skolor ska avgöras i kommunfullmäktige, den högsta politiska församlingen. Så beslutade kommunstyrelsen i går. Ett undantag finns. Nedansjö skola som inte diskuteras vidare alls.

Annons
Det känns för jäkligt att vår skola ska vara den enda som inte tas upp i fullmäktige, säger Krister Smedberg, förälder.
Den stora utredningen om skolans lokaler tycks leda till ett enda beslut, att lägga ner Nedansjö skola. Beslutet är redan taget av skolpolitikerna i barn- och utbildningsnämnden. Och där stannar det.
Detta sätt att hantera en liten byskola har gjort människor i Nedansjö mycket upprörda. De hävdar att barn- och utbildningsnämndens ordförande Leif Nilsson (s) lovat dem att frågan ska skickas vidare till kommunfullmäktige.
Men vi har inte gett upp. Vi hade ett möte förra veckan då hela byn slöt upp. Vi kommer att granska om kommunen bryter mot FN:s barnkonvention. Flera ledande skolpolitiker har lovat att ju mer vi argumenterar, desto större chans att beslutet förs vidare, säger Krister Smedberg.
Nu blir det i stället tre andra förslag som dyker upp på fullmäktiges dagordning:
* Att Lidens skola behåller sin nuvarande storlek.
* Att Anundgård skola får fortsätta som förut.
* Att barn- och utbildningsnämnden ska fortsätta utreda övriga skollokaler.
Ordet \"övriga\" betyder i detta fall inte Nedansjö skola. Den frågan har lyfts ur och fanns inte med i gårdagens beslut i kommunstyrelsen.
Lars Persson, folkpartistisk gruppledare reagerar hårt.
Det blir totalt galet om fullmäktige ska besluta att inte lägga ner skolorna i Liden och Anundgård, men barn- och utbildningsnämnden tar beslutet att faktiskt lägga ner i Nedansjö. Det borde vara tvärtom, de stora besluten ska tas i fullmäktige, säger han.
Leif Nilsson, nämndens ordförande, nekar i dag till att han gett något löfte till Nedansjöborna, och är inte beredd att föra beslutet om nedläggning vidare.
Vad jag vet har jag inte sagt något sådant. Det är inget konstigt med att nämnden tar beslut om nedläggning, det kommer nog fler sådana beslut senare, säger han.

Mer läsning

Annons