Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget kallt rekord i sommar

/

En kylslagen juli är lagd till handlingarna men någon rekordmånad blev det inte.
Meteorologerna har dessutom ett deppigt besked till alla soldyrkare: Det lynniga vädret håller i sig.

Annons

Efter en kall juni tändes förhoppningarna om en fin sommar den första juliveckan. Högsommarvärmen kom och bjöd på en toppnotering på 32,6 grader i Torpshammar.

Men värmen blev kortvarig. Veckorna som sedan följde var lågtrycksbetonade, svala och ostadiga. Någon rekordkylig juli blev det dock inte.

– Jag förstår att man kan tro att den var rekordkall men ser man över hela juli så blev det strax precis under normalt, det handlar om några tiondelar. Men närmast kusten blev det faktiskt normala julitemperaturer, säger Erik Rindeskär, meteorolog på Foreca.

Det var den väldigt varma starten som sedan drog upp medeltemperaturen för hela månaden.

– Tittar man dag för dag så var det de första fyra dagarna som var varma sedan enstaka dagar med normala temperaturer. Vissa dagar var det mycket kallare än normalt, men temperaturöverskottet de där första dagarna vägde upp för totalen. I Medelpad och Ångermanland blev juli både något kallare och blötare än vanligt, säger Erik Rindeskär.

Längst upp i norr, där man aldrig fick någon känning av högsommarvärmen, får man enligt SMHI gå tillbaka ända till 1950- och 1960-talet för att hitta en kallare juli.

Trots en fin start på den här veckan så kan man inte räkna med att solen och värmen är här för att stanna. De närmaste dagarna bjuder visserligen på varmare luft men med ett avbrott på onsdag mitt på dagen då en kallfront med regn kan dra in.

– På torsdag kommer lite varmare luft så både då och på fredag kan det bli runt 20-22 grader. Sedan är det väldigt osäkert framåt helgen, säger Erik Rindeskär.

Mer läsning

Annons