Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget tvång att välsigna homopar

Det är fortfarande oklart när den av kyrkomötet beslutade välsignelseakten mellan par av samma kön kommer att träda i kraft.
Först någon gång under nästa år kommer kyrkostyrelsen att besluta om hur den ska utformas.

Annons
Att frågan väcker känslor råder det inget tvivel om.
Debatten pågick under en hel dag, berättar Lennart Andersson (m), kyrkorådets ordförande i Skön och ledamot i kyrkomötet som är kyrkans högsta beslutande organ.
Motståndarna är främst de som tolkar aposteln Paulus bokstavligt och hänvisar till hans fördömande om otukt mellan personer av samma kön.
Det var mest nejsägarna som stod för debatten, säger han
Vid kyrkomötet, som var valperiodens sista, fanns elva ledamöter med från stiftet av vilka tre var från Medelpad. Av dessa röstade tio ja till förlaget och endast en Jan Erik Ågren präst från Ramsele och aktiv i KDS röstade nej.
Röstsiffrorna blev 160 ja och 81 nej. Åtta avstod och två var frånvarande.
Det känns väldigt skönt att det blev en så stor majoritet, konstaterar Lennart Andersson
Frågan är dock fortfarande långt ifrån färdigbehandlad, trots att välsignelseakten enligt beslutet träder i kraft vid årsskiftet. Först den 20 januari kommer kyrkostyrelsen att börja sitt arbete men att utforma hur välsingnelseakten kommer att ske och hur ritualen ska vara.
För Lennart Andersson är det viktigt att påpeka att den välsignelseakten inte ska jämföras med en vigselakt.
Äktenskap kan bara ske mellan en man och en kvinna, hävdar han.
Han jämför snarare välsignelsen med det som redan sker där par ingått äktenskap vid en borgerlig vigsel och sedan även vill ha en välsignelse av kyrkan.
Klart är att akten bara kommer att omfattas av de vars partnerskap är registrerat och att ingen präst kommer att tvingas att välsigna par av samma kön. Skyldigheten kommer att ligga på kyrkoherden i församlingen eller pastoratet att ordna fram en präst som kan utföra akten. Detta kan medföra att en präst som inte är anställd i församlingen hyrs in för att utföra välsignelsen.

Mer läsning

Annons